Juseksperter: – Anundsen viser lite respekt for domstolene

Justisminister Anders Anundsen blander jus og politikk i Krekar-saken, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at lagmannsretten opphevet vedtaket om å sende Mulla Krekar til Kyrksæterøra på fredag, gjorde Anundsen det helt kart at han var uenig.

Han viser lite respekt for domstolene, sier jus-eksperter.

– Ingen står over loven

På fredag opphevet Borgarting lagmannsrett vedtaket om å sende Mulla Krekar til Kyrksæterøra. Retten mener Justisdepartementet ikke hadde kompetanse til å gi en slik instruks. Dét var justisministeren uenig i:

– Jeg må si at jeg er overrasket over den avgjørelsen, og er selvfølgelig ikke enig i det. Vi mener at vi har rett til å gi en sånn instruks, og jeg registrerer at lagmannsretten mener noe annet, sa Anundsen til TV 2 på fredag. 

Jusprofessor Mads Andenæs reagerer på uttalelsene til justisministeren. 

– Det blir problematisk når man uttrykker så sterke syn som justisminister. Man er ikke enig eller uenig i en domstolsavgjørelse. Ihvertfall ikke hvis man er landets justisminister. Ingen står over loven, og det er særlig viktig at han ikke gir et slikt inntrykk, sier Andenæs.

– Samrøre mellom jus og politikk

Også advokat Jon Wessel-Aass mener Anundsen viser lite respekt for domstolene.

– Det er tross alt ikke hvem som helst som er uenig, det er en domstol. Så selv om kjennelsen ikke er rettskraftig ennå, kunne man utvist litt mer respekt – særlig med tanke på utgangspunktet, som er en med samrøre mellom jus og politikk, sier han.

Anundsen hadde ikke mulighet til å møte TV 2 i dag, men sa på fredag at saken, juridisk sett, er komplisert.

– Dette er komplisert jus.

– Så du tar ikke noe som helst selvkritikk i denne saken?

– Nei, dette er komplisert jus, og vi har konkludert på en annen måte enn lagmannsretten, sa Anundsen da.

Verken Wessel-Aass eller Andenæs er enig med justisministeren i at det er særlig komplisert.

– Jeg får si som han selv sa: Jeg registrerer at han mener det er komplisert. Det var jo veldig mange jurister som før lagmannsrettens avgjørelse kom, pekte på det samme problemet. Så jeg synes kanskje ikke det er så komplisert, sier Wessel-Aas.

– Hvis han mente det var så komplisert, var det vel ingen grunn til at han skulle sendt ut den instruksen, da, sier Andenæs.

– Alle uavhengige jurister som har uttalt seg, har ment at dette var lovstridig. Så mer vanskelig enn det, har det ikke vært.