HYLLET AV PRESIDENTEN: Etter å ha gjort alt for sin datter gjennom mer enn 40 år, fikk Sisa en utmerkelse av den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi. Foto: AFP/NTB SCANPIX
HYLLET AV PRESIDENTEN: Etter å ha gjort alt for sin datter gjennom mer enn 40 år, fikk Sisa en utmerkelse av den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi. Foto: AFP/NTB SCANPIX

Sisa (65) levde som mann i 40 år for å redde datteren 

Da den egyptiske kvinnen mistet mannen, var det bare én måte hun kunne forsørge datteren sin på. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sisa Abu Daooh var gravid i sjette måned da ektemannen døde. 

Som enke i den strengt religiøse byen Luxor i Egypt hadde hun da egentlig bare et eneste valg. Det var å gifte seg med en ny mann for å kunne bli forsørget. For i dette tradisjonelle samfunnet skal ikke kvinner arbeide.

Alt for datteren 

Men Sisa ønsket ikke å finne seg en ny mann, og leve sammen med en hun ikke kunne elske. I en alder av 21 valgte hun derfor å barbere holdet og kle seg opp som mann – og så komme seg ut på arbeidsmarkedet. Først arbeidet hun på en mursteinsfabrikk og senere som skopusser, forteller hun til nettstedet Al Arabiya. 

– Å si fra seg sin feminine side var ikke enkelt, men jeg ville gjøre alt for datteren min. Det var den eneste måten jeg kunne tjene penger. Jeg kunne ikke lese og skrive, for foreldrene mine sendte meg ikke på skole da jeg var barn. 

Sisa forteller at brødrene hennes ofte kom opp med kandidater som de ville hun skulle gifte seg med. Men det var ikke noe hun ønsket og hun sto på sitt. 

Vil fortsette som mann 

I utgangspunktet hadde hun planlagt å gi opp tilværelsen som mann når datteren giftet seg. Da skulle det være svigersønnen som overtok ansvaret for å få maten på bordet. Men dessverre ville skjebnen det slik at han ble alvorlig syk rett etter bryllupet, og var ikke i stand til å jobbe. 

Fordelen med å være mann var at Sisa slapp unna seksuell trakassering som mange egyptiske kvinner sliter med. Hun gikk ut sammen med de mannlige kollegene uten problemer. Men hun understreker at hun aldri løy om kjønnet sitt, og avviste aldri at hun var kvinne om hun ble spurt.

Hun synes det er så behagelig å slippe uønsket oppmerksomhet at hun ønsker å fortsette å kle seg som en mann videre, selv om  hemmeligheten nå er ute. 

Møtte presidenten 

Hun har blitt kåret til Luxors mest hengivne mor og forrige uke fikk hun møte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi for å motta en utmerkelse. 

Datteren Houda forteller at hun er stolt av moren. 

– Det er fortsatt moren min som forsørger oss. Hun står opp kl 6 hver morgen for å pusse sko på stasjonen i Luxor.