PÅ MOBILEN: Stiftelsen Organdonasjon oppfordrer alle til å laste ned donorkort til mobilen. Når en person har bestemt seg, kan ikke pårørende overprøve dette.
PÅ MOBILEN: Stiftelsen Organdonasjon oppfordrer alle til å laste ned donorkort til mobilen. Når en person har bestemt seg, kan ikke pårørende overprøve dette.

Flere pårørende sier nei til organdonasjon 

Helse- og omsorgskomiteen ønsker å snu den negative utviklingen og vil bevilge mer til Stiftelsen Organdonasjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingets helse- og omsorgskomite er bekymret for utviklingen når det gjelder hvor mange pårørende som sier nei til organdonasjon i Norge. 

– I 2012 var avslagsprosenten fra pårørende 17 prosent. I 2014 var den økt til 28 prosent. Dette er en utvikling vi ikke ønsker, sier komiteleder Kari Kjønaas Kjos fra Frp.

Flertallet komiteen bestående av H, Frp, Krf og V, går derfor inn for å bevilge 1 million kroner mer i tilskudd til Stiftelsen Organdonasjon.

Flere sier nei 

Kjos viser til at det var stor oppmerksomhet og mye informasjon om organdonasjon i media i 2011 og 2012, blant annet i TV-serien «Livet i gave» på TV 2. I tillegg etablerte Stiftelsen Organdonasjon nye kanaler i sosial medier som bidro til økt debatt og synlighet.

– Informasjon om et slik vanskelig tema må gjentas. Stiftelsen Organdonasjon gjør en viktig jobb på vegne av fellesskapet. De siste fem årene har statens tilskudd til det viktige arbeidet de gjør stått stille. Nå ønsker vi øke dette fra 5 til 6 mill kr årlig, sier Kjos. 

Ketil Kjenseth i Venstre  mener det er viktig å senke aldersgrensen.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ketil Kjenseth i Venstre  mener det er viktig å senke aldersgrensen.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Viktig med informasjon

Saksordfører Sveinung Stensland fra Høyre viser til at det aller viktigste er å få den enkelte til å ta stilling i saken. Deretter må folk snakke med sine pårørende.

–Når en person har sagt ja til organdonasjon, så kan ikke pårørende overprøve dette. Det aller viktigste tiltaket for å få flere til å si ja og færre til å si nei er å styrke informasjonsarbeidet, og få flere til å ta stilling på egenhånd, sier Stensland.

Krfs Olaug Bollestad legger til at flertallet også går inn for at staten i tillegg til årlige informasjonstiltak i regi av Stiftelsen Organdonasjon, også skal bidra til en større folkeopplysningskampanje hvert åttende til tiende år, på linje med de store røykesluttkampanjene som Helsedirektoratet har kjørt. 

– Informasjon virker. Å sørge for nok tilgang på organer gir flere syke et bedre liv og det reduserer statens utgifter til sykdom og trygd. Det er en vinn-vinn situasjon som vi må dyrke, sier Bollestad.

Venstres Ketil Kjenseth sier til TV 2 at aldersgrensen for å ta stilling til organdonasjons senkes fra 18 til 16 år i den nye loven.

Riktig å senke grensen 

– Når vi senker alderen til dagens helserettslige myndighetsalder på 16 år, så erkjenner vi også at det skaper behov for økt informasjon til de mellom 16 og 18 år når denne endringen innføres. Det har vært med i betraktningen når vi nå ønsker å styrke Stiftelsen Organdonasjon, sier Kjenseth. Han mener at de allerede er godt etablert i kanaler som treffer ungdom. 

Stiftelsen Organdonasjon sier til TV 2 at det høres naturlig ut å senke aldersgrensen for å ta stilling til organdonasjons fra 18 til 16 år i den nye loven.

– Organdonasjon er noe unge mennesker er opptatt av. De ser på det som en naturlig ting å gjøre, sier daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon, Hege Lundin Kuhle. Tilbakemeldingene de får når de reiser rundt på skolebesøk er at ungdommen ikke forstår hvorfor en ikke skal si ja til noe slikt.

Stiftelsen har drevet med informasjonsarbeid lenge og ser stor betydning av det. Når de er aktive i samfunnet, deler også flere sitt standpunkt i sosiale medier.

Kuhle sier at ventelistene på donorer har økt de siste årene og stadig flere har behov for et nytt organ. Dessverre står antall donorer på stedet hvil.