Falske rykter om Koran-brenning fikk Farkhunda (27) slått i hjel og drept

26 personer er nå arrestert etter at afghanske Farkhunda ble brutalt drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NB! Vi advarer mot sterke bilder lenger ned i saken

27 år gamle Farkhunda ble før helgen brutalt slått til døde, tent på og kastet ut fra en bro.

Motivet for den bestialske ugjerningen skal ha vært påstander om at kvinnen skal ha tent på Koranen. 

KREVER RETTFERDIGHET: Afghanske kvinner bærer masker som forestiller ansiktet til 27 år gamle Farkhunda, som ble slått til hjel og så tent på i Kabul torsdag. Foto: AFP/NTB SCANPIX
KREVER RETTFERDIGHET: Afghanske kvinner bærer masker som forestiller ansiktet til 27 år gamle Farkhunda, som ble slått til hjel og så tent på i Kabul torsdag. Foto: AFP/NTB SCANPIX

Falske påstander

Dette tilbakevises på det sterkeste av 27-åringens far. Han forteller til CNN at datteren var en religiøs lærer som underviste i nettopp Koranen til barn. 

Slått, tråkket på og så brent. Farkhunda ble brutalt drept i Kabul sentrum.                   Foto: Rawa.org
Slått, tråkket på og så brent. Farkhunda ble brutalt drept i Kabul sentrum.                   Foto: Rawa.org

Mandag melder landets innenriksminister Noorul Haq Ulumi at 26 personer er blitt arrestert for drapet, som ryster hele Afghanistan. 

Ifølge kvinnes foreldre skal det ha vært en lokal mulla i en moské i Kabul sentrum som satte i gang angrepet mot kvinnen. Mullaen distribuerte bønnevers fra Koranen på små amuletter, såkalte tawiz. Den drepte kvinnen skal ha sagt at folk ikke burde bruke pengene sine på slikt. 

Dette skal ha opprørt mullaen, og for å redde businessen skal han ifølge vitner ha skreket anklager mot kvinnen om at hun har stått bak Koran-brenning. Det samlet seg raskt en gruppe rundt Farkhunda, og de fulgte etter henne ut på gaten. 

– Vi ba folk stoppe å slå henne, og spørre hvilken religion hun tilhører, men de hørte ikke på oss. De fortsatt bare å slå henne,  sier et øyevitne.

Flere rapporterer også om at politimenn sto i nærheten da drapet skjedde, uten å gripe inn. 

Kvinner sto for begravelsen 

Ifølge innenriksministeren foreligger det ikke noe bevis på at hun virkelig sto bak Koran-brenning. Det har også gått rykter om at kvinnen slet med psykiske problemer, men også dette er tilbakevist av de som stor henne nær. 

Under Farkhundas begravelse søndag var det kvinner som bar kisten. Dette er svært uvanlig i Afghanistan, hvor menn vanligvis er kistebærere. Det var et stort oppbud rundt kvinnens gravferd. Flere ministre og andre høyt oppe i afghanske statsapparatet deltok, i likhet med journalister og menneskerettighetsaktivister.

Flere skal ha ropt at politiet i Kabul må holdes ansvarlig for det som skjedde, og at at lederne bør få sparken. 13 politimenn er foreløpig suspendert etter hendelsen. 

Det er også planlagt en større demonstrasjon utenfor Høyesterett i Kabul tirsdag. 

FN fordømmer drapet på Farkhunda på det sterkeste. I en uttalelse sier Elzira Sagynbaeva, lederen for UN Women i Afghanistan at denne saken må etterforskes grundig og at alle som deltok må stilles for retten og straffes. Hun er bekymret over det hun sier er økende vold mot kvinner og jenter i Afghanistan.