Venstre støtter ikke mistillitsforslag mot justisministeren

Partiet kommer med kraftig kritikk av justisminister Anders Anundsen i asylbarnsaken, men uttrykker ikke mistillit mot statsråden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært en vanskelig avgjørelse, men i dag har vi bestemt oss for at vi uttrykker sterk kritikk av justisministeren og hans håndtering av tildelingsbrevet til politiet, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Kritikken går på at de beskjedene han har gitt i systemet ikke har blitt tatt opp og at det kan være at man sørget for å få en litt større utsending av barn innenfor det rødgrønne regelverket enn det man egentlig skulle hatt, utdyper partilederen.

Har sagt unnskyld

Årsaken til at Venstre ikke uttrykker mistillit, er blant annet at justisministeren har bedt om unnskyldning og at han ikke kjente de endelige tallene da han orienterte Stortinget 1. oktober.

Venstres stortingsgruppe behandlet saken mandag ettermiddag. Fra før er det klart at Arbeiderpartiet og Senterpartiet støtter SVs mistillitsforslag.

Fredag konkluderte KrF med at partiet ikke ville støtte forslaget. I likhet med Venstre gikk partiet inn for å fremme kraftig kritikk mot justisministeren.

– Fortjener ikke Stortingets tillit

Ifølge Dagsavisen er det første gang på 32 år at Arbeiderpartiet er med på å fremme et mistillitsforslag. Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jette Christensen er ikke spesielt fornøyd med Venstres vedtak.

– Arbeiderpartiet mener at en statsråd som bryter Grunnloven, ikke opplyser Stortinget fullstendig og som feilinformerer Stortinget  to ganger, ikke er Stortingets tillit verdig. Det ser jeg at Venstre er uenig i. Det synes jeg er underlig, sier Christensen til TV 2.

– Han har beklaget den ene feilinformasjonen, men han har ikke beklaget at han helt fram til høringen holdt fast på at politiet hadde skjønt en politikkendring de ikke hadde skjønt, sier Christensen.

(©NTB/TV 2)