«Tid for hjem» totalendret den gamle hyttestua

Se den enorme forskjellen i Kjerstis prosjektblogg.

Hyttekos!

Endelig skal vi på hyttetur og fikse oppholdsrommet. Familien har hatt hytten i noen år og gjort en god del oppussing selv.

Koselig på hytten, men synd med pipen midt i rommet...
Koselig på hytten, men synd med pipen midt i rommet...

Kjøkkenkrok i stuerommet gang og bad er fikset, nå gjenstår å få det koselig i stuerommet.

Piper kan rives!
Piper kan rives!

Bøygen har vært en pipe som står midt i rommet, en pipe til besvær.

Malt gulv og romdeler.
Malt gulv og romdeler.
Ny peisovn og varmekabler i gulv.
Ny peisovn og varmekabler i gulv.
Ugle av klokkedeler.
Ugle av klokkedeler.

Planen

Aina Sollie Steen er designer denne gangen og ser for seg et rom med duse farger og mye tekstiler som skal myke opp. Spiseplass skal være der den er fra før, men plassbyggede benker med oppbevaring skal spare plass.

Pipen skal bort og ny ovn med nytt røykrør skal plasseres mot yttervegg. Foran den nye peisovnen skal det støpes gulv med varmekabler, deilig når man kommer inn etter uteaktiviteter.

Pipe og peis

Så da er det bare å gyve løs, da, med å rive pipen. Jeg skjønner at de har gruet seg for å gjøre dette, det er ganske mye jobb. Og det er rart hvor mye murstein det er i en revet pipe.

Vel, ferdige blir vi og taktekker fikser hullet i taket.

Den nye spiseplassen med polstret vegg.
Den nye spiseplassen med polstret vegg.

Jørgen peismann kommer og legger opp nytt røykrør ved ytterveggen og går løs på den nye løsningen. Den nye formen blir bygget i scamotecplater og ny peisinnsats montert.

Gulvet ser ikke bra ut etter at pipen er revet, men det er meningen å lage et større betongfelt. Så vi skjærer ut en ganske stor firkant av gulvet, legger ut varmekabler og støper tynnstøp.

Betonggulvert ble til slutt impregnert. Resten av gulvet blir malt i en ganske mørk gråfarge. Husk å vaske godt først med fettløsende middel.

Taket gipser vi, det så ganske rufsetet ut slik det var. Det blir malt i en lys gråfarge.
Også panelveggene blir malt i en ganske varm gråfarge.

Møbler og inventar

Aina vil at vi skal bygge sofa og at denne skal henge sammen med en skillevegg i glass. Hun vil ha et fysisk skille mellom stue og spise/kjøkkendel, men det skal være gjennomsiktig slik at utsikt kan sees fra kjøkkenet og lys kan slippe inn.

Veggen bygger Andreas og Halvor som en vindusrute. Et stort felt med sprosser.

Sofaen blir bygget i fuktbestandig mdf. Kan hende er det det beste på en hytte som står kald og tom store deler av året. Møblene blir grunnet og malt.

Sofabunnen lager vi ved hjelp av gjordebånd som strekkes, slik blir dette et riktig komfortabelt sted.

Pannekaker på bål!
Pannekaker på bål!
Jørgen bygger peisopplegg.
Jørgen bygger peisopplegg.

Aina har valgt masse tekstiler som går i nyansene grått, grågrønt og grønt. Herlig fløyel til sofa. Møbeltapetserer Anders Kristian har laget sofabunn og rygg, mens jeg syr en hel haug med løse puter i samme fløyelmøbelstoff.

Ved spiseplassen lager Aina en polstret rygg. De er laget ved hjelp av en stor treplate som vi limer skum på, trekker med grønt stoff og slår nagler i langs kanten. 

Også toppene til sittebenkene lager vi treplater, skum og møbelstoff.

Legging av varmekabler.
Legging av varmekabler.

Spisebordet har ferdigkjøpte bukker som understell og toppen er en heltre bordplate i eik.

Vi lager også noen mindre oppbevaringsmøbler, i fuktbestandig mdf som vi grunner og maler.

Ugle

Uglen lager jeg av masse gamle klokker. Klokker som aldri mer kommer til å gå.
Det er utrolig masse fine deler inne i en slik en. Bakgrunnen er en korktavle, og delene limer jeg fast ved hjelp av limpistol. Artig arbeid!

Man kan jo lime fast alt mulig. Her er det mest klokkedeler, men også litt skruer og mutre, noen mynter, noen nagler gamle skykkedeler og sikkert annet rart også. Artig arbeid!

Ferdig

På et eller annet tidspunkt er vi verdige med alt malearbeidet og det er klart for å bære inn møbler. Fine stoler foran peisen, fine pinnestoler ved spiseplassen.

Litt saueskinn gir den rette hyttefølelsen. Og Gunnar sine lamper. Kule lyspærer i kreativt arrangement over spisebordet.

Takk for oss, det var kjekt å være på hyttetur!