Norge la ut marinebase på Finn – nå leies den av russerne

«Dette salget angrer nok Norge på», skriver anerkjente Newsweek. 

– Det er positivt at andre, utenfor Forsvaret, kan benytte anlegget til verdiskapende aktivitet, sa daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) da salget av den topphemmelige marinebasen Olavsvern ble godkjent av Forsvarsdepartementet i 2013.

Ubåtbasen ble lagt ut for salg på finn.no med en prisantydning på 105 millioner kroner i mai 2012, og i fjor høst fortalte TV 2 at den gamle NATO-basen ble åpnet som vinterkvarter for russiske forskningsfartøy.

Historien om hvordan russerne leier Olavsvern vekker nå oppmerksomhet i utlandet. Det amerikanske tidsskriftet Newsweek skriver at Norge trolig angrer på salget, og at alarmen har gått blant NATO-sjefer om at det har åpnet sitt forsvar på denne måten.

Det russiske nyhetsbyrået Sputnik har omtalt Newsweeks artikkel, og peker på at det ironisk nok var Jens Stoltenberg som var statsminister da salget fant sted. Som de fleste bør ha fått med seg, er Stoltenberg i dag NATOs generalsekretær.

– Det er uheldig at mens vår store nabo bygger opp sin militære kapasitet i nord, gjør vi det motsatte, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) til Newsweek.

Slik så det bevoktede inngangspartiet til marinebasen Olavsvern ut før Stoltenberg-regjeringen la den ut på finn.no. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
Slik så det bevoktede inngangspartiet til marinebasen Olavsvern ut før Stoltenberg-regjeringen la den ut på finn.no. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Han sier til TV 2 at det viser at den beslutningen den rødgrønne regjeringen tok var feil.

– Det er svært uheldig. 

Den tidligere ubåtjegeren Göran Frisk sier til tidsskriftet at russiske forskningsfartøy som ferdes langs norske, svenske og finske kyster trolig også brukes til militære formål.

For den norske og allierte ubåtflåten som fulgte den sovjetiske nordflåtens bevegelser i Barentshavet under den kalde krigen, var Olavsvern av avgjørende betydning, og beslutningen om å stenge basen ble sterkt kritisert av sjøforsvarets lederskap.

– Denne basen hadde Forsvaret veldig bruk for. Det er omtrent som å ha jagerfly, men ikke ha flystasjoner. Sånn er det å ha et ubåtvåpen, og ikke ha en base nord for Bergen, sa tidligere sjef for Fellesoperativt hovedkvarter, Jan Reksten til TV 2 i 2011.

Forretningsmannen Gunnar Wilhelmsen, som kjøpte basen til godt under prisantydning – 38 millioner kroner – sier til TV 2 at Nato er velkomne tilbake som leietakere.

– Vi tar gjerne en prat med dem. Vi har foretatt en del oppgraderinger, men har de samme fasilitetene.