GAMMEL FLAMME: Det er ikke så dumt å drømme seg tilbake til ekskjæresten, skal vi tro amerikansk forskning. Les hvorfor under. Foto: Colourbox
GAMMEL FLAMME: Det er ikke så dumt å drømme seg tilbake til ekskjæresten, skal vi tro amerikansk forskning. Les hvorfor under. Foto: Colourbox

Forskning: Derfor bør du gå tilbake til ekskjæresten

Denne undersøkelsen viser at barndomskjæresten kan være den eneste rette. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange har vansker med å glemme sin første store kjærlighet. 

Ikke få har tenkt tanken på å vende tilbake til ekskjæresten, og kanskje er det ikke en så dum tanke.

En amerikansk studie viser nemlig at det er en god grunn til at mange leker seg med tanken på å gå tilbake til ekskjæresten.

Psychology Today skriver at studien viser at hele 80 prosent av personene som blir sammen med en av sine første store forelskelser igjen, ender med å gifte seg etter fem år. 

Og ikke nok med det: Denne type ekteskap er mer slitesterke enn tradisjonelle ekteskap.

I USA er skilsmisseraten for førstegangsekteskap 47 prosent. Statistisk Sentralbyrå skriver at 9600 norske par skilte seg i 2014, mens 10800 separerte seg.

Den amerikanske studien viser at par som har vært forelsket som unge og som møtes igjen som eldre derimot har en skilsmisseprosent på kun to prosent.

Sjekk dette først:

Det er psykolog Nancy Kalish som står bak studien. Kalish har intervjuet en rekke par som har funnet tilbake hverandre, og nærmest samtlige har kunnet melde om lykkelige forhold og tilfredsstillende sexliv.

Men. Det er alltid et men. Det er ikke alle ekskjærester man bør søke tilbake til.

Psykologen har har laget en oversikt over ting man må se opp for før man vurderer tanken:

– Dere må ha vært unge da dere møttes. De fleste lykkelige par var yngre enn 22 år da de møtte hverandre for første gang. Noen var faktisk bare fem år eller yngre. 

– Dere må ha slått opp på grunn av ytre omstendigheter – ikke fordi dere sluttet å være glade i hverandre. Kanskje flyttet den ene, eller dere startet på forskjellige skoler, eller dere følte at dere var for unge?

– Dere har vært fra hverandre i ti år eller mer.

– Din første kjærlighet var viktig for deg. Parene som lykkes med å finne tilbake til hverandre, var par som husket den andre som noe helt spesielt og hadde for eksempel spart på brev, bilder eller lignende. 

– Når du møter ekskjæresten din igjen kan du umiddelbart merke at han eller hun ER «the only one». Det var ikke alle par som ble kjærester umiddelbart, men de kunne umiddelbart merke kjemien så fort de så hverandre – gjerne før det hadde gått 10 minutter.