Rebekka (38) skammer seg over å være fattig

«Vi bor i huset med presenning på taket, og det er ikke fordi vi er late, men fordi vi er fattige.»

En fredag kveld fikk Rebekka Magnus (38) nok.

Facebook-siden hennes flommet over av statusoppdateringer fra folk som hadde «handlet inn til helgen og fått seg noe rødt i glasset.»

– I gangen vår sto det bøtter, ikke med noe rødt i, men med masse vann i. For det regna inn overalt, forteller Rebekka til God morgen Norge. 

Slik hadde det vært lenge, og hun hadde unnskyldt det både overfor seg selv og andre. 

– Jeg prøvde å bagatellisere det og tenke at det løste seg, men det gjorde det jo ikke, sier hun. 

Det var Kamille som først omtalte saken.

Skrev Facebook-innlegg

Rebekka orket ikke lenger å late som. Barndomshjemmet som både er stedet der hun selv vokste opp, og som barna hennes nå bor i, sto i fare for å måtte selges. 

Hun tok bladet fra munnen, og fortalte ærlig på Facebook om hvordan hennes egen fredagskveld utartet seg. 

«Jeg ville bare si det høyt: Vi bor i huset med presenning på taket, og det er ikke fordi vi er late, men fordi vi er fattige.»

Lang kamp

Rebekka var etter videregående aktiv innen både kultur og politikk i lokalmiljøet i Sarpsborg, og hadde lyst til mye. Planen var å studere på sikt, men slik gikk det ikke. 

– Jeg traff mannen min og begynte med studier, men så ble jeg gravid og kasta opp i ni måneder. Etterpå var liksom toget gått, og jeg har siden jobbet alt jeg har kunnet for å få det til å gå rundt, sier Rebekka. 

Hun forteller videre åpent om at mannen hennes er tidligere rusmisbruker.

– Han er fortsatt syk og har fått senskader av medisinene han bruker. Vi har brukt mye krefter og ressurser på å få et verdig liv, medgir Rebekka. 

Se hele intervjuet i God morgen Norge i videovinduet øverst.

Rebekka beskriver følelsen av å være fattig som en ytre skam.

– Jeg møter mye frykt og uvitenhet. Jeg har lært meg å «Fake it til' you make it», sier hun. 

Snille hjelpere

Ærligheten hennes i det åpne Facebook-innlegget førte ikke bare til at hun ga den skjulte fattigdommen et ansikt. Hun ble i tillegg kontaktet av en rekke snille mennesker som ville hjelpe.

I dag er taket tettet. 

– Det var utrolig godt å slippe og selge hjemmet vårt. Samtidig var det forferdelig vanskelig å måtte stå i den skammen, forteller Rebekka.