Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nok mange av oss som vegrer seg mot å sove midt på dagen. Særlig fordi vi frykter det kan ødelegge nattesøvnen.

Nå viser ny forskning at vi ikke bør være redd for å ta oss en kort blund på sofaen, uansett hva klokken viser.

Korte søvnperioder midt på dagen, såkalte «power naps» på mellom 45 og 60 minutter, kan femdoble hukommelsen. 

Det er konklusjonen i en ny søvnstudie utført ved Saarland universitetet i Tyskland.

Etter endt «power nap» husker vi bedre informasjon vi lærte like før vi sovnet, i tillegg blir evnen vår til å hente opp igjen den informasjonen «betraktelig forbedret», skriver Daily Mail.

Ble bedt om å huske ord

Deltakerne i studien lærte 90 enkeltord, samt 120 dobbelord som ikke hadde noe med hverandre å gjøre (eks: melk taxi). De la seg så til å sove i mellom 45 og 60 minutter. Etterpå ble deltakerne testet på hvor mange av ordene de lærte like før blunden som de fremdeles husket.

– Hukommelsenivået for deltakerne som hadde tatt en «power nap» var akkurat like godt som før de la seg til å sove, sier professoren bak studien, Axel Mecklinger, til Daily Mail.

Kan endre samfunnet

Professoren mener de oppsiktsvekkende forskningsresultatene kan anvendes både i arbeidslivet og på skoler til å forbedre læringsprosessen.

– En kort blund på kontoret eller skolen er nok til å betraktelig øke hvor godt vi lærer noe, og husker det. Vi må begynne å tenke seriøst på de positive bivirkningene av søvn, sier professoren, og legger til:

– En konsentrert periode med læring, etterfulgt av en kort søvnperiode er alt som skal til.

Resultatene av søvnstudien blir publisert i april utgaven av det medisinske tidsskriftet Neurobiology of Learning and Memory.