HØNEBLUND: Ny forskning avslører at korte søvnperioder er bra for hukommelsen vår. Foto: NTB Scanpix / Royal Philips Electronics
HØNEBLUND: Ny forskning avslører at korte søvnperioder er bra for hukommelsen vår. Foto: NTB Scanpix / Royal Philips Electronics

45 minutter søvn kan femdoble hukommelsen 

En høneblund hver dag gjør at du at du både husker og lærer bedre, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nok mange av oss som vegrer seg mot å sove midt på dagen. Særlig fordi vi frykter det kan ødelegge nattesøvnen.

Nå viser ny forskning at vi ikke bør være redd for å ta oss en kort blund på sofaen, uansett hva klokken viser.

Korte søvnperioder midt på dagen, såkalte «power naps» på mellom 45 og 60 minutter, kan femdoble hukommelsen. 

Det er konklusjonen i en ny søvnstudie utført ved Saarland universitetet i Tyskland.

Etter endt «power nap» husker vi bedre informasjon vi lærte like før vi sovnet, i tillegg blir evnen vår til å hente opp igjen den informasjonen «betraktelig forbedret», skriver Daily Mail.

Ble bedt om å huske ord

Deltakerne i studien lærte 90 enkeltord, samt 120 dobbelord som ikke hadde noe med hverandre å gjøre (eks: melk taxi). De la seg så til å sove i mellom 45 og 60 minutter. Etterpå ble deltakerne testet på hvor mange av ordene de lærte like før blunden som de fremdeles husket.

– Hukommelsenivået for deltakerne som hadde tatt en «power nap» var akkurat like godt som før de la seg til å sove, sier professoren bak studien, Axel Mecklinger, til Daily Mail.

Kan endre samfunnet

Professoren mener de oppsiktsvekkende forskningsresultatene kan anvendes både i arbeidslivet og på skoler til å forbedre læringsprosessen.

– En kort blund på kontoret eller skolen er nok til å betraktelig øke hvor godt vi lærer noe, og husker det. Vi må begynne å tenke seriøst på de positive bivirkningene av søvn, sier professoren, og legger til:

– En konsentrert periode med læring, etterfulgt av en kort søvnperiode er alt som skal til.

Resultatene av søvnstudien blir publisert i april utgaven av det medisinske tidsskriftet Neurobiology of Learning and Memory.