SLÅTT AV DEGENKOLB: Alexander Kristoff (t.v.) så lenge ut til å vinne Milano-Sanremo, men på de siste meterne kom John Degenkolb som en kanon. AFP PHOTO / VALERY HACHE
SLÅTT AV DEGENKOLB: Alexander Kristoff (t.v.) så lenge ut til å vinne Milano-Sanremo, men på de siste meterne kom John Degenkolb som en kanon. AFP PHOTO / VALERY HACHE

Kristoff på andreplass i Milano-Sanremo

Tapte seieren på de siste meterne. Boasson Hagen på tiende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så nær, så nær.

Alexander Kristoff lå i strålende posisjon helt fremst i feltet på oppløpet i Milano-Sanremo, men med bare få meter igjen kom John Degenkolb som en kanon. 

Tyskeren passerte Kristoff i siste liten og stakk av med seieren.

– Måtte åpne spurten tidlig
– Jeg vet at jeg kunne vunnet, men det ble litt for tungt de siste meterne. Luca måtte holdt 50 meter til om jeg skulle vunnet, sier Kristoff til TV 2.

Kristoffs opptrekker, Luca Paolini, gjorde en strålende jobb på de siste kilometerne av rittet. Opp stigningen Poggio lå italieneren lenge i front. Da det nærmet seg mål, måtte imidlertid Paolini trekke inn årene.

– Luca orket ikke mer og jeg måtte åpne spurten litt for tidlig. Da ble det litt for langt, sier Kristoff.

Edvald Boasson Hagen viste også storhet da han kjørte inn til en solid tiendeplass. Det lover godt før resten av vår-klassikerne.

Milano-Sanremo er sesongens første sykkelklassiker og det første av de fem monumentene. Kristoff vant rittet i fjor, men klarte ikke å bli den niende rytteren i historien til å vinne to år på rad.

Elleve ryttere i brudd
Kl. 10.10 rullet rytterne ut fra Milano i regnværet klare for 293 knalltøffe kilometer.

Dagens brudd inneholdt elleve ryttere: Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo), Jan Barta (Bora-Argon 18), Andrea Peron (Novo Nordisk), Stefan Pirazzi (Badiani CSF), Adrian Kurek (CCC), Matteo Bono (Lampre-Merida), Serge Pauwels (MTN-Qhubeka), Julien Berard (AG2R), Tiziano Dall’Antonia (Androni Giocattoli), Sebastián Molano (Colombia).

Med 40 kilometer igjen begynte bruddet å sprekke opp. Pirazzi satte fart i front, men avstanden ned til hovedfeltet krympet kilometer etter kilometer.

30 kilometer før mål ble det dramatikk i utforkjøringen ned fra Capo Berta. En Lampre-Merida-rytter gikk i bakken og dro med seg flere andre. Det gikk hardt utover danske Christopher Juul-Jensen. Tinkoff-Saxo-rytteren ble sittende blodig i grøftekanten etter hendelsen.

Nordhaug markerte seg
Da rytterne dundret inn i Cipressa, den første at rittets to avgjørende stigninger, var samtlige i det opprinnelige bruddet var hentet inn av hovedfeltet. 

Danske Christopher Juul-Jensen veltet stygt under søndagens Milano-Sanremo. Bilde fra Eurosport.
Danske Christopher Juul-Jensen veltet stygt under søndagens Milano-Sanremo. Bilde fra Eurosport.

Lars Petter Nordhaug kjørte seg opp i front av feltet for å øke tempoet. Med 24 kilometer igjen satte nordmannen seg tilbake i feltet etter vel gjennomført jobb for Team Sky.

Et noenlunde samlet felt kjempet seg over Cipressa, men både Alexander Kristoff og Mark Cavendish viste svakhetstegn i stigningen. 

Bare nesten for Kristoff
Geraint Thomas og Daniel Oss benyttet muligheten på strekket mellom Cipressa og Poggio til å skaffe seg en luke på 30 sekunder ned til hovedfeltet. 

Da feltet rullet inn i Poggio, hadde Kristoff og to lagkamerater satt seg helt fremst. Anført av Luca Paolini i starten av stigningen økte tempoet i feltet. Over toppen hadde Thomas en liten ledelse, men like bak kom en jagende Peter Sagan. 

I utforkjøringen gikk flere ryttere i bakken. Kanonene Gilbert, Kwiatkowski, Ciolek og Stybar veltet og fikk ødelagt drømmen om seier. 

Inn på den siste kilometeren lå Kristoff perfekt plassert i front med bare en hjelperytter foran seg. Med mellom 200 og 300 meter igjen måtte imidlertid Luca Paolini gi seg. Dermed ble Kristoff nødt til å åpne spurten. 

Der så det lenge ut til at nordmannen skulle holde unna, men på de siste meterne kom John Degenkolb i forrykende fart og passerte mållinjen først. Kristoff ble nummer to, mens Michael Matthews tok tredjeplassen.

Edvald Boasson Hagen ble nummer ti.