Tunis-terroristens bror til TV 2: 

– Han var en engel som ble en djevel 

KASSERINE, TUNIS (TV 2): Storebroren til terroristen Japer Khachnaoui (19) forteller at lillebroren endret seg de siste månedene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han er et offer, på samme måte som de han drepte er ofre, sier Mourad Khachnaoui til TV 2 på familiens gård i Kasserine – området som er kjent for å huse terrorister.

Endret seg

Imamens stemme runger over byen. I biler og på eseler kommer mennene i byen til bønn i moskeen. Området Kasserine er langt sør i Tunisia, ikke langt fra grensen til Algerie.

Dette er hjemstedet til 19 år gamle Japer Khachnaoui. Han ble skutt av politiet onsdag, en av terroristene som angrep Bardo-museet og drepte 23 personer, flesteparten av dem utenlandske turister.

De siste to måneder endret han seg. Ingen av dem som kjenner ham kan forklare det.

– Bare en psykolog eller sosiolog kan forklare det, sier storebroren på 29 år.

Han er utdannet ved universitetet i Tunis med en mastergrad i filosofi. Han forteller at broren var en god muslim. Selv om han bare var 19 år opptrådte han som imam i moskeen.

– Han praktiserte og studerte Koranen nøye. Han studerte islam mesteparten av tiden. Han sa til meg at jeg var en vantro fordi jeg studerte filosofi, sier Mourad.

Bekrefter terrortrening 

I fjellet ved 19-åringens hjem gjemmer terrorister seg. Herfra rekrutteres unge til hellig krig i Syria og Irak. Ved familiens hus er de samlet i sorg.

Vi er de første journalistene som kommer. Han vil snakke med oss, men uten å vise ansikt.

– Min bror og de andre ofrene er alle ofre. Det er et paradoks, sier han. 

Selv er han politisk aktiv på venstresiden. Han deltok i en anti-terror-demonstrasjon foran parlamentet da broren massakrerte utenlandske turister i Bardo-museet rett ved siden av.

Broren bekrefter at Japer nylig reiste til Libya for å få terrortrening.

– Hvordan kunne denne engelen plutselig forandre seg til en djevel? Hva er grunnen til det? Hvem manipulerte og trente ham for å gjøre dette attentatet? Uten å tenke gjennom hva de gjorde. Han drepte uten å vite hva han gjorde. Og jeg tror at han ville angret når han skjønte hva han hadde gjort, sier Mourad.

Mourad forteller at faren varslet politiet da lillebroren dro på terrortrening i Libya i desmeber.

Han dro nærmest direkte fra treningen til museet og gjennomførte den verste terroraksjonen i Tunisia på mer enn ti år. Storebror Mourad har flere spørsmål enn svar.