TRØTT: Forskere mener det er helseskadelig for ungdom å stå opp tidlig hver morgen. (Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix)
TRØTT: Forskere mener det er helseskadelig for ungdom å stå opp tidlig hver morgen. (Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix)

Ny forskningsrapport: Det er helseskadelig for ungdom å stå opp tidlig

Så er det kanskje ikke bare latskap og sene kvelder som har skylden for trøtt skoleungdom, skal vi tro forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjespende, ukonsentrert ungdom på skolebenken en tidlig morgen er noe nesten alle kan kjenne seg igjen i. Nå viser det seg at ungdommene har en svært god unnskyldning for oppførselen.

Tortur

Svenske forskere har funnet ut at det er direkte helseskadelig for ungdom i slutten av tenårene å stå opp tidlig. Deres biologiske døgnrytme er nemlig ikke satt til å stå opp så tidlig som skolen begynner, skriver SvD Opinion.

Å tvinge en 18-åring til å stå opp klokken 6.30 eller 7.00 kan sammenlignes med å tvinge en 50-åring til å stå opp klokken 4.30. Skjer dette hver dag, kan det nærmest sees på som tortur, ifølge de fem forskerne.

Den biologiske klokken er langt på vei stilt inn etter alderen. For tiåringer er det ikke spesielt vanskelig å stå opp klokken halv sju, men fra puberteten øker søvnbehovet til ni timer per natt – samtidig som den naturlige innsovningstiden forskyves med to til tre timer. Dermed blir det nesten umulig å legge seg så tidlig at man får de timene man trenger før skolestart morgenen etter.

Har tatt grep

Flere undersøkelser har vist at å utsette skoledagen for ungdommene har vært gunstig. Både for læringen og for helsen til skoleungdommen.

SvD omtaler et prosjekt fra Minnesota som eksempel. Her deltok 9000 videregående elever i et prosjekt hvor skolens starttidspunkt ble flyttet fra klokken 7.50 til klokken 8.40. Elevene var mer tilstede, fikk bedre karakterer, var mindre plaget av depresjoner og drakk færre koffeindrikker.

Dette har ført til at flere skoler i USA faktisk har satt skolestart til senere på dagen. Også i England har senere skolestart vist seg å ha positiv effekt.