MARS: Robin Ingebretsen fra Stavanger er blant de siste 100 som slåss om å bli blant de 24 første som skal bosette seg på Mars. Foto: TV 2/Mars One
MARS: Robin Ingebretsen fra Stavanger er blant de siste 100 som slåss om å bli blant de 24 første som skal bosette seg på Mars. Foto: TV 2/Mars One

Robin: – Har ikke betalt noe for å gå videre i Mars One

Robin Ingebretsen (20) mener det er en svertekampanje mot prosjektet som skal bemanne Mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag gikk styreformann i Mars One, Bas Lansdorp, ut og benektet påstander om at organisasjonen hadde finansielle problemer og at deltakere hadde betalt store summer for å gå videre i konkurransen.

Bakgrunnen er at journalist Elmo Keep i en artikkel i Medium hevder at Mars One er nesten konkurs. I samme artikkel hevder Joseph Roche, en av de 100 deltakerne som er med i finaleheatet, at mange hadde betalt seg videre i konkurransen.

– Flere av de høyt profilerte deltakerne som gjenstår har rett og slett blitt plukket ut fordi de har gitt mest penger til Mars One, sa Roche blant annet.

Robin: – Hun kaller oss idioter

Han påstår samtidig at det kun var 2700 som hadde søkt om å bli blant de 24 første som skulle bosette seg på den røde planeten, ikke over 200.000 som Mars One har oppgitt. 

Eneste norske blant de 100 som gjenstår er Stavanger-gutten Robin Ingebretsen (20).

Han mener journalist Elmo Keep har en skjult agenda.

– Det kan virke som hun kun er ute etter å promotere seg selv på bekostning av oss som hun kaller idioter som skal lures for penger, sier han til TV 2.

– Mener å ha rett uansett

Robin sier han har lagt merke til at Keep har skrevet flere negative artikler om Mars One.

– Hun påstår at det kun var 2700 søkere og ikke 200.000 som Mars One har oppgitt. Men da Mars One tilbød henne å se hele lista over søkere takket hun nei. Hun har også kommet med utspill på Twitter om at det ikke eksisterer noe liv i verdensrommet, at alt er dødt. I det hele tatt har hun kommet med mange udokumenterte påstander som har blitt motbevist, men hun mener tydeligvis at hun har rett uansett, sier han lettere oppgitt.

Ble kastet ut av Mars One

Etter å ha latt seg intervjue og kommet med kraftig kritikk av prosjektet, ble Joseph Roche kastet ut av Mars One denne uken på grunn av brudd på taushetsplikten.

– Jeg synes han fremstod som veldig skeptisk til hele prosjektet og fremholdt at han ikke hadde møtt noen fra Mars One personlig, men det er jo ikke relevant om han har møtt noen på dette stadiet. Han hevder at utvelgelsen så langt har vært useriøs, men hvor praktisk er det å gjennomføre intervjuer med over 1000 personer?, undrer Ingebretsen.

– Har aldri betalt for å gå veidere

Roche hevder at mange deltakere har betalt mye for å komme seg videre i konkurransen om å være med de 24 første som skal til Mars. 

– Jeg har aldri betalt noe for å gå videre, men jeg betalt 50 kroner da jeg meldte meg på. Han har rett i at vi er blitt oppfordret til å gi Mars One 75 prosent av pengene dersom vi får betalt for å bli intervjuet, men det er helt frivillig om en ønsker å gjøre det, sier Robin.

– Jeg tror ikke noen i Mars One er ute etter å svindle til seg penger fra deltakere. Jeg har selv møtt Bas Landstorp da han besøkte Stavanger for litt siden, det var et hyggelig møte, legger 20-åringen til.

Er i forhandlinger

Om veien videre er ikke Ingebretsen urolig for finansieringen til Mars One.

– Jeg vet at de er i forhandlinger med flere investeringsselskaper som er veldig interessert i å gå inn i prosjektet. Et selskap skal ha tilbudt seg å betale for hele ferden til den første sonden pluss reisen til de fire første som skal dra. Det har også vært stor interesse fra filmindustrien, sier han.

Ny runde til høsten

Robin har fått beskjed om at neste utslagsrunde vil skje på høsten og at de da trolig skal møttes til nye intervjuer og omfattende tester.

– Da skal vi som er igjen slåss om å bli de 24 første som blir plukket ut til å reise. Etter det jeg forstår skal dette skje enten i Danmark eller Nederland, og de betaler for reise og opphold. Den første treningen varer over tre dager hvor vi skal gjennom personlighetstester, gruppeøvelser og slikt. Deretter går vel 50 videre til siste finalerunde hvor man i to uker skal testes i hvordan man takler isolasjon over lengre tid, sier han.

Vil til Mars

Opprinnelig skulle Mars One sende opp det første ubemannede romfartøyet i 2018, men dette utskytingen av sonden ble denne uken utsatt i to år til 2020.

– Den skal lande på Mars og sende video og bilder tilbake. Den vil ha med seg et lite drivhus slik at de får testet om det går fint å dyrke mat der oppe. Jeg er i det hele tatt positiv til fremdriften og like fast bestemt på å bosette meg på Mars. Jeg er overhodet ikke engstelig for at Mars One har problemer nå, sier Robin Ingebretsen.