Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er skjær i sjøen for Mars One, det privat-finansierte prosjektet som har som mål å bosette mennesker på Mars innen 2024.

Den siste tiden har det blitt reist tildels hard kritikk mot seriøsiteten bak Mars-ferden, finansieringen samt utvelgelsen av de 24 første som skal få reise.

I et intervju med Medium forteller en av de 100 deltakerne som er med i finaleheatet, Joseph Roche fra Dublin, at flere av de som har gått videre har betalt for å komme dit.

– De har enten donert penger direkte til Mars One eller handlet masse effekter, noe som gjør at de samler opp poeng. Flere av de høyt profilerte deltakerne som gjenstår har rett og slett blitt plukket ut fordi de har gitt mest penger til Mars One, sier Roche.

Han er også kritisk til at Mars One henstiller til deltakerne å donere 75 prosent av pengene til dem hvis deltakerne får tilbud om betaling for intervjuer.

Intervjuet via Skype

Roche synes utvelgelsen så langt har vært useriøs og han hevder at det aldri var over 200.000 søkere slik Mars One oppga, men at det derimot kun var 2700 søkere som betalte påmeldingsavgift og leverte videosøknad. 

– Jeg har ikke møtt noen fra Mars One personlig, enda de fortalte at vi skulle reise til steder hvor vi ville bli intervjuet og testet over flere dager. I mitt hode høres det ut som et minstekrav når vi snakker om å velge ut hvem som kan passe som astronaut. Men dette endte istedet med et ti minutters intervju via Skype, forteller han.

– Er nesten blakke

Journalist Elmo Keep, som står bak oppslaget i Medium, hevder at Mars One er i store finansielle vanskeligheter etter at forhandlinger om TV- og nettrettigheter med det globale produksjonsselskapet Endemol strandet.

«Slik jeg forstår det har Mars One nesten ikke penger igjen, har ingen kontrakter med romfarts-selskaper om samarbeid, har ingen medie-kontrakter, har ingen investeringsselskaper av størrelse bak seg og mangler planer for treningsfasiliteter for de utvalgte», skriver Keep.

Kastet ut av Mars One

– Marerittet er at folk fortsetter å donere penger til Mars One, før det plutselig en dag går over ende. Hvis resultatet er at folk mister troen på NASA og muligens også forskere, er dette det motsatte av hva jeg står for. Mitt mareritt er at jeg blir en del av noe som gjør skade på oppfatningen av vitenskap, sier Roche.

Etter oppslagene fikk Joseph Roche onsdag beskjed fra Mars One at han var kastet ut av konkurransen på grunn av brudd på taushetsplikten, skriver Irish Mirror.

FAKTA OM MARS ONE

 • De bemannede romferdene vil alltid bestå av fire personer på hver tur, to menn og to kvinner. Reisen fra Jorden til Mars vil ta vel sju måneder.
 • På den første turen er målet at alle fire er fra hvert sitt kontinent.
 • Utvelgelsen av de 40 - 60 deltakerne som skal besette de første 24 plassene som skal dra til Mars skal være ferdig innen 2015. 
 • Deretter får de sju års trening hvor de skal settes i stand til å fikse alt fra matlaging til å reparere avansert utstyr som skal innstalleres på Mars.
 • En del av finansieringen består i å selge TV- og nettrettighetene til prosjektet. Mars One skal bli verdens største reality-serie som skal vare i minst ti år.
 • Alt skal filmes og legges ut. Fra siste runde av utvelgelsen, til treningen, forberedelsene, turene med utstyr, egne livekameraer på Mars, og ikke minst følge den sju måneder lange ferden gjennom verdensrommet for de fire første som skal bosette seg der.
 • Mars One har et budsjett på vel 36 milliarder norske kroner. 
 • Atmosfæren på Mars er tynn, temperaturen kan variere mellom minus 120 og rundt null grader om sommeren. 
 • Årstidene varer vel dobbelt så lenge som på jorden og beboerne må gå med romdrakter når de beveger seg utendørs.
 • Boenhetene skal være på vel 50 kvadratmeter med kommunikasjonssystemer som kan sende og motta videohilsninger fra familie og venner på jorden. 
 • Mars Ones målsetting er at det skal bo 1000 personer på Mars om 100 år.
 • Det er minimum 56 millioner kilometer til Mars, 146 ganger lenger enn til månen. Siden både jorden og Mars beveger seg varierer avstanden, maksimalt er den 401 millioner kilometer unna.
 • Reisen til Mars tar mellom 150 og 300 døgn. Reisetiden er avhengig av hvordan de to planetene er i forhold til hverandre når raketten skytes opp.
 • Mars er den fjerde planeten fra solen i vårt solsystem, og blir ofte beskrevet som den røde planeten på grunn av sitt rødlige utseende. Mars er omtrent halvparten så stor som jorden i diameter.
 • Av alle planetene i solsystemet er årstidene på Mars mest lik jordens, fordi helningen på rotasjonsaksene er veldig like. 
 • Årstidene er dobbelt så lange som jordens ettersom omløpstiden rundt solen tilsvarer 1,88 år på jorden.
 • Overflatetemperaturene varierer i snitt fra minus 87° C vinterstid ved polene til minus 5° C om sommeren.