UTESTENGT: Etter kritikken er Joseph Roche kastet ut av Mars One onsdag på grunn av brudd på taushetsplikten. Foto: Mars One
UTESTENGT: Etter kritikken er Joseph Roche kastet ut av Mars One onsdag på grunn av brudd på taushetsplikten. Foto: Mars One

Hevder deltakere har jukset seg til finaleplass i Mars One

Joseph Roche sier mange har betalt mye for å komme seg videre i konkurransen om å bosette seg på Mars.

Det er skjær i sjøen for Mars One, det privat-finansierte prosjektet som har som mål å bosette mennesker på Mars innen 2024.

Den siste tiden har det blitt reist tildels hard kritikk mot seriøsiteten bak Mars-ferden, finansieringen samt utvelgelsen av de 24 første som skal få reise.

I et intervju med Medium forteller en av de 100 deltakerne som er med i finaleheatet, Joseph Roche fra Dublin, at flere av de som har gått videre har betalt for å komme dit.

– De har enten donert penger direkte til Mars One eller handlet masse effekter, noe som gjør at de samler opp poeng. Flere av de høyt profilerte deltakerne som gjenstår har rett og slett blitt plukket ut fordi de har gitt mest penger til Mars One, sier Roche.

Han er også kritisk til at Mars One henstiller til deltakerne å donere 75 prosent av pengene til dem hvis deltakerne får tilbud om betaling for intervjuer.

Intervjuet via Skype

Roche synes utvelgelsen så langt har vært useriøs og han hevder at det aldri var over 200.000 søkere slik Mars One oppga, men at det derimot kun var 2700 søkere som betalte påmeldingsavgift og leverte videosøknad. 

– Jeg har ikke møtt noen fra Mars One personlig, enda de fortalte at vi skulle reise til steder hvor vi ville bli intervjuet og testet over flere dager. I mitt hode høres det ut som et minstekrav når vi snakker om å velge ut hvem som kan passe som astronaut. Men dette endte istedet med et ti minutters intervju via Skype, forteller han.

– Er nesten blakke

Journalist Elmo Keep, som står bak oppslaget i Medium, hevder at Mars One er i store finansielle vanskeligheter etter at forhandlinger om TV- og nettrettigheter med det globale produksjonsselskapet Endemol strandet.

«Slik jeg forstår det har Mars One nesten ikke penger igjen, har ingen kontrakter med romfarts-selskaper om samarbeid, har ingen medie-kontrakter, har ingen investeringsselskaper av størrelse bak seg og mangler planer for treningsfasiliteter for de utvalgte», skriver Keep.

Kastet ut av Mars One

– Marerittet er at folk fortsetter å donere penger til Mars One, før det plutselig en dag går over ende. Hvis resultatet er at folk mister troen på NASA og muligens også forskere, er dette det motsatte av hva jeg står for. Mitt mareritt er at jeg blir en del av noe som gjør skade på oppfatningen av vitenskap, sier Roche.

Etter oppslagene fikk Joseph Roche onsdag beskjed fra Mars One at han var kastet ut av konkurransen på grunn av brudd på taushetsplikten, skriver Irish Mirror.