Erna vil ikke svare på om justisministeren er fredet

BERGEN (TV 2): Statsministeren vil vente på en rettskraftig avgjørelse om tvangsflyttingen av mulla Krekar før hun uttaler seg om Anders Anundsen (Frp). 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen etter at Erna Solbergs egen justisminister fikk krass kritikk av Borgarting lagmannsrett, møter TV 2 statsministeren på Senior Høyres landsmøte i Bergen.

Lagmannsretten konkluderte med at Justisdepartementet med Anundsen som øverste ansvarlige ikke hadde anledning til å instruere politiet til å tvangsflytte mulla Krekar til Kyrksæterøra.

Men statsministeren vil ikke gå inn i selve saken, før det foreligger en rettskraftig dom.

– Jeg kommenterer ikke forhold rundt en kjennelse som ikke er rettskraftig, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

Vil ikke støtte Anundsens uttalelser

Statsministeren vil heller ikke gå god for selve jobben justisministeren har gjort, selv om Anundsen i går selv sa han er helt trygg på instruksen er lovlig:

– Vi er uenige med lagmannsretten i at departementet ikke har kompetanse til å gi en slik instruks, sa Anundsen da kjennelsen ble kjent. 

Det vil ikke Erna Solberg støtte ham i.

– Anders Anundsen sier rett ut at han er uenig i lagmannsrettens kjennelse. Støtter du ham i det?

– Anders Anundsen sa at Justisdepartmentet har gjort en annen juridisk vurdering. 

– Hvorfor er ikke du villig til å støtte Anders Anundsen i at instruksen er lovlig?

– Jeg har konstatert at Justisdepartementet mente at instruksen er lovlig og at retten har kommet til noe annet. Regjeringen kommer til å gjøre sine vurderinger når vi har en rettskraftig dom, sier Solberg. 

Nekter å svare på om Anundsen er fredet

Erna Solberg bedyrer også at hun ikke har vurdert fremtiden til en hardt presset justisminister, og i intervjuet med TV 2 sier hun at Anundsen kan fortsette selv om utfallet blir at instruksen er ugyldig.

– Ja. Den forrige regjeringen ble dømt i Høyesterett to ganger for brudd på Grunnloven. Den gikk jo ikke av på grunn av det, sier Solberg.

Hun vil likevel ikke svare på om justisministerens fremtid er trygg.

– Betyr det at du freder Anders Anundsen?

– Jeg tror vi er ferdig med diskusjon om spørsmål om Anders Anundsen i denne saken, svarer statsministeren, før hun legger til:

– Jeg har tillit til Anders Anundsen. Han er en dyktig justisminister.