ATOMRAKETTMÅL: Russlands ambassadør i Danmark sier danske krigskip kan bli mål for russiske atomraketter. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste/AP
ATOMRAKETTMÅL: Russlands ambassadør i Danmark sier danske krigskip kan bli mål for russiske atomraketter. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste/AP

Russland advarer Danmark mot Nato-samarbeid

– Danske militære fartøyer kan bli et mål for et russisk atomangrep hvis Danmark slutter seg til Natos rakettforsvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russlands ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, advarer nå Danmark mot å gå med i et amerikansk rakettforsvar.

Utenriksminister Martin Lidegaard kaller advarselen «uakseptabel».

I et debattinnlegg i Jyllands-Posten lørdag advarer den russiske ambassadøren Danmark og sier at danske militære fartøyer kan bli et nytt mål for et russisk atomangrep hvis danskene slutter seg til Natos rakettforsvar.

– Jeg tror ikke at danskene helt forstår konsekvensene av hva som skjer hvis Danmark slutter seg til det amerikansk-styrte rakettforsvaret. Skjer det blir danske krigsskip mål for russiske atomraketter, sier Vanin.

Ambassadøren understreker videre at en beslutning fra dansk side om å slutte seg til Natos rakettforsvar vil bety et mindre fredelig forhold til Russland.

MOSKVA: Russlands president Vladimir Putin og Mikhail Vanin under et møte i Kreml før Vanin ble ambassadør i Danmark. Foto: Kreml.ru
MOSKVA: Russlands president Vladimir Putin og Mikhail Vanin under et møte i Kreml før Vanin ble ambassadør i Danmark. Foto: Kreml.ru

Han understreker at Danmark vil miste penger og sikkerhet samt at Russland eier raketter som garantert kan trenge gjennom det fremtidige globale rakett-forsvarssystem.

Propaganda

Ifølge tidligere utenriksminister Uffe Ellemann-Jensen er advarselen en del av Russlands propaganda.

– Det er jo et ledd i hele den propaganda og trusseloffensiv som Putin har satt i gang, så det kan ikke komme som noen overraskelse, sier Ellemann-Jensen til TV 2 Danmark.

Alvorlig trussel

Til spørsmålet om Danmark skal føle seg truet over den russiske advarselen er svaret fra den tidligere utenriksministeren klart.

– Selvfølgelig skal vi det. Jeg vil minne om at det danske forsvar i dag er innrettet etter forutsetningen om at det ikke i overskuelig fremtid vil være trusler i nærområdet. Så når det kommer en slik melding er det jo en klar beskjed til Christiansborg (danske Stortinget red.anm.) om at nå må vi få en forsvarskommisjon så vi kan prøve å få innrettet vårt forsvar etter den nye situasjonen, sier han.

– Når de samtidig holder en gigantisk øvelse som er i full gang opp mot Arktis, inn mot Sverige, Norge og Ukraina, hvor de trener på å anvende atomvåpen i en konfrontasjon med Nato så har vi ikke råd å tro at det er teatertorden, legger han til.