Her er Norges minst kjente partileder

Bare hver sjette nordmann vet hvem som er leder i Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med et mål om å bli større enn Fremskrittspartiet ved høstens kommunevalg er Senterpartiet i helgen samlet til landsmøte i Haugesund. 

Har vært leder i et år

For et år siden gikk Liv Signe Navarsete av som leder for et parti sterkt preget av intern strid,. Partiet valgte ny leder under et ekstraordinært landsmøte på Lillestrøm.

Men en fersk måling TNS Gallup har laget for TV 2 viser at Trygve Magnus Slagsvold Vedum har en lang vei å gå før han blir like kjent som flere av de andre partilederne.

Bare 15,4 prosent svarer rett på spørsmål om hvem som er leder i Senterpartiet.

– Er det et problem for deg at det er så mange som ikke vet at det du som leder Senterpartiet?

– Det er en mulighet i så fall, sier Slagsvold Vedum.

Ukjent for egne velgere

Selv blant Senterpartiets velgere er det bare 36 prosent som svarer rett på spørsmålet om hvem som er leder for partiet.

– Jeg heter egentlig Trygve Magnus Slagsvold Vedum så egentlig burde de svart alle de fire navnene, så kanskje jeg burde het bare Trygve Vedum. Til og med stortingspresidenten har hatt trøbbel med å si navnet mitt, da har det blitt Trygve Slagsmål Vedum.

– Har du for vanskelig navn?

– Det er det navnet jeg har, så det får jeg ikke gjort noe med.

SV-lederen er også ukjent

Senterpartilederen blir knepent slått av lederen for SV, Audun Lysbakken. Bare 22,5 prosent av de spurte og 52,2 prosent av SVs velgere vet at han er leder, selv om det er tre år siden han overtok etter Kristin Halvorsen.

– Norsk politikk handler ikke om person. Det viktigste er at de vet hva jeg står for og hva SV står for, sier Lysbakken til TV 2.

Norges mest kjente ledere

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg er mest kjent av partilederne. Hele 85,2 prosent av de spurte svarer rett på spørsmålet om hvem som er leder i Høyre. Blant Høyres velgere er det hele 92,1 prosent som vet hvem som leder partiet.

Frp-leder Siv Jensen havner på andreplass, rett bak Solberg. 84,4 prosent svarer rett på spørsmålet om hvem som leder Fremskrittspartiet. I egne rekker er det 91,9 prosent som svarer Siv Jensen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er henvist til tredjeplass. Bare 72,4 prosent vet at det er Støre som er leder for partiet, ni måneder etter at han overtok for Jens Stoltenberg.  Blant Ap-velgerne svarer 81,0 prosent at Støre leder partiet.

KrF-leder Knut Arild Hareide er kjent for 52,7 prosent, mens Venstreleder Trine Skei Grande er kjent for 51,2 prosent av de spurte. Blant egne velgere er Hareide mindre kjent som leder med 69,5 prosent enn Skei Grande er blant venstrevelgerne med 80,0 prosent.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 sammen med de ordinære meningsmålingene i februar og mars