Justisministeren vurderer å trekke Krekar-instruks

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er uenig med lagmannsretten, men vil vurdere å trekke instruksen om flytting av mulla Krekar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er uenige med lagmannsretten i at departementet ikke har kompetanse til å gi en slik instruks, sier justisministeren til NTB.

Borgarting lagmannsretten har kommet til at mulla Krekar likevel ikke kan flyttes til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Retten opphevet i en kjennelse fredag ettermiddag politiets vedtak om tvangsbosetting.

Vil vurdere dommen nøye

I kjennelsen kommer retten med kraftig kritikk av Justisdepartementet for urettmessig å ha gitt politiet instrukser om tvangsflytting av Krekar.

– Kjennelsen er i strid med det som er Justis- og beredskapsdepartementets veldig klare holdning om at vi har adgang til å gi denne typen generelle instrukser. Vi må gå gjennom dommen nøye og se på konsekvensene av den. Det kan føre til at instruksen endres eller trekkes tilbake, sier Anundsen.

Valgløftet i fokus

Politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, sier Anundsen hele tiden har jobbet hardt for å oppfylle et av Frps valgløfter, nemlig å få mulla Krekar ut av landet. Det har de ikke klart, for Irak har ikke kunnet garantere at Krekar ikke blir drept om han reiser tilbake. 

– Derfor har Anundsen, gjennom alle salgs mulige krumspring, forsøkt å oppfylle valgløftet på en annen måte. Han trodde kanskje han fikk til noe lurt da han ba politiet om å sende Krekar ut av hovedstaden, men det var det ikke, sier Strand til TV 2. 

(NTB/TV 2)