Her blir Dag Otto rørt til tårer av sitt indiske fadderbarn

Se den sterke historien om jenta som to år gammel ble forlatt av familien.

Tidligere proffsyklist Dag Otto Lauritzen (58) er som regel å se på skjermen med høy energi og godt humør. Men når TV-personligheten tar turen til India for å besøke sitt fadderbarn Soma, er stemningen helt spesiell. 

For ti år gamle Soma, har ikke livet vært enkelt. Da hun var to år gammel, ble hun forlatt på en jernbanestasjon. Ingen aner hvor hun kommer fra – ingen vet hva som er skjedd med foreldrene.

Det er den indiske jentas sterke bakgrunn som til slutt gjør at Lauritzen til slutt ikke klarer å holde tårene tilbake. 

Se det hele møtet mellom Soma og Dag Otto ovenfor.

Har fått tak over hodet og ny familie

Lauritzens reise til India er i forbindelse med årets Artistgalla, som gjøres i samarbeid med SOS-barnebyer. Det ble nettopp en slik barneby i Raipur som til slutt ble redningen for Soma, etter at hun først hadde bodd i et barnehjem med svært dårlige kår.

I dag har tiåringen både «mamma» og «søsken», i tillegg til at hun bor i et ordentlig hus og får mat og utdannelse. 

– Moren min tar veldig godt var på meg, sier hun i videoen du kan se ovenfor. 

– Mye sterkere enn jeg hadde trodd

TV-profilen forteller at det var et privilegium å reise til India. Under et intervju med God morgen Norge, forteller 58-åringen at opplevelsen var både stor og overraskende.

SMIL OG TÅRER: Dag Otto og Soma delte mer enn bare tårer under besøket. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
SMIL OG TÅRER: Dag Otto og Soma delte mer enn bare tårer under besøket. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

– Det var helt fantastisk. Jeg var jo litt forberedt på hvordan det kom til å bli, fordi jeg har en søster som er misjonær. Vi har besøkt henne i Kenya i Afrika. Men det ble allikevel mye sterkere enn jeg hadde trodd, sier han. 

Havner i slummen på grunn av fattigdom

Skjebnen til Soma er ikke unik. Ifølge Verdensbanken, bor 20,6 prosent av verdens fattigste i India. I hjembyen hennes Raipur bor mange i slumområder.

Mange av barna som får hjelp av SOS-barnebyer, har mistet foreldrene sine til sykdommer som tuberkulose, HIV/AIDS og kreft, mens andre barn har blitt forlatt.

Unge jenter er i risikosonen for å bli utsatt for menneskehandel. De lures til å tro at de skal få jobb, for deretter å bli tvunget ut i prostitusjon.

SOS-barnebyer jobber i Raipur med å støtte barn og familier med blant annet mat, undervisning og medisinsk bistand. De har barnehage, og underviser barna om viktigheten av hygiene og barnerettigheter. For å hjelpe voksne som vil ut i arbeidslivet, tilbyr de dem karriererådgivning.

Hjelper titusener av barn

For mange barn og familier som får hjelp av organisasjonen, ville livet sett annerledes ut uten. Generalsekretær Svein Grønnern forteller til God morgen Norge at han knapt orker å tenke tanken.

FIKK HJELP AV PROFFEN: Lille Soma hadde aldri syklet før. Det måtte Dag Otto selvsagt gjøre noe med. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
FIKK HJELP AV PROFFEN: Lille Soma hadde aldri syklet før. Det måtte Dag Otto selvsagt gjøre noe med. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

– Det verste kunne skjedd. Jeg har ofte følt det når jeg går inn i en barneby et eller annet sted i verden, og kanskje særlig i Afrika, at disse barna sannsynligvis ikke hadde levd hvis ikke kommet til oss i SOS-barnebyer, sier han.

Flere titusener av barn bor i dag i barnebyene.

– På verdensbasis har vi 530 byer. Det bor cirka 85.000 barn i barnebyer og ungdomshusene vi driver. I tillegg driver vi store programmer hvor vi prøver å hjelpe familier som har det tøft og som står i fare for å gå i oppløsning. Programmer som skal forebygge at barn blir foreldreløse og uten omsorgspersoner.

Får hjelp av kjente profiler

I lørdagens sending får seerne se at flere kjente personer vært ute i verden og møter fadderbarn eller på annen måte ser hvordan SOS-barnebyer arbeider. Dag Otto Lauritzen har vært i India, Else Kåss Furuseth i Tanzania og Stig Inge Bjørnebye i Zambia.

Artistene som opptrer er Morten Abel, Lissie, Secret Garden, Lila, Nora Foss Al-Jabri, Highasakite, Inger Lise Rypdal, Erlend Bratland og Arif med Magnus Eliassen.

Telefonpanelet vil bestå av Dennis Storhøi, Dag Otto Lauritzen, Anette Stai, Maj Britt Andersen, Finn Christian Jagge, Mira Craig, Synnøve Skarbø, Finn Schjøll, Inger Lise Rypdal, Marian Saastad Ottesen, Ellen Arnstad, Christer Tornell, Dag Erik Pedersen, Line Verndal, Anita Hegerland, Elina Krantz, Marianne Krogness, Venke Knutson, Kari-Ann Grønsund, Erling Lae, Ingeborg Myhre, Anne Lindboe, Bengt Eriksen, Geir Lippestad, Agnes Kittelsen, Solveig Horne, Raymond Johansen, Marian Aas Hansen, Ulrik Imtiaz Rolfsen, Assad Siddique, Yousef Hadaoui, Kash Gashamura (Kash King), Pia Haraldsen, Silje Nergaard, Stig Inge Bjørnebye og Hans-Petter Nygård Hansen.

Se Artistgallaen lørdag klokken  21.40 på TV 2.