Justisminister Anders Anundsen (Frp) under stortingshøringen om asylbarn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen (Frp) under stortingshøringen om asylbarn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF støtter ikke mistillitsforslaget mot Anders Anundsen

Beslutningen sikrer at justisministeren ikke blir kastet som statsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrFs stortingsgruppe bestemte seg på et møte fredag formiddag for å ikke støtte mistillitsforslaget mot Anders Anundsen i asylbarnsaken.

Partiet redder dermed justisminister Anders Anundsen (Frp) fra å bli kastet som statsråd, sammen med Høyre og Fremskrittspartiet.

Sterk kritikk

KrF går imidlertid for et såkalt daddelvotum. Dette er den sterkeste formen for kritikk man kan gi en statsråd uten at det fremmes mistillitsforslag. Et daddelvedtak - eller kritikkvotum som det formelt heter - skal stemmes over i Stortinget.

– KrF har etter grundig vurdering kommet frem til at vi retter den skarpeste kritikken man kan gjøre i Stortinget, uten å fremme mistillit. Vi mener justisministerens opptreden har vært sterk kritikkverdig, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

KrF-lederen la til at han mente avgjørelsen er riktig.

Hareide sa fra talerstolen at han hadde et budskap til Anundsen: 

– Vi har en samarbeidsavtale. Det er vår oppgave å vurdere hvordan den blir fulgt opp. Han har beklaget, og sagt det er rom for forbedring og læring. Skal han fortsatt ha vår tillit, må han nå starte den opprydningsjobben som vi mener er nødvendig.

Rødgrønn mistillit

Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok onsdag å stemme for et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen (Frp) i forbindelse med hans håndtering av asylbarnsaken.

– Vi har konkludert med at Arbeiderpartiet ikke kan ha tillit til justisministeren, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Det var SV som først krevde at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité må fremme mistillitsforslag mot justisministeren. Bård Vegard Solhjell hevder statsråden har gitt en framstilling av asylbarnsaken overfor Stortinget som ikke stemmer med virkeligheten.

– Jeg er ikke i tvil om at han har gjort alvorlige feil. Det er gitt uriktig og villedende informasjon, sa Solhjell da innstillingen ble levert.

Også Senterpartiet støttet forslaget fra SV.