VANSKELIG: Daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, sier det kan bli vanskelig å operere i Russland under de nye reglene. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VANSKELIG: Daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, sier det kan bli vanskelig å operere i Russland under de nye reglene. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Bellona stemplet som agenter i Russland

Bellona fikk beskjed fra russiske myndigheter torsdag kveld.

Bellonas kontor i Murmansk i Murmansk er nå pålagt å registrere seg som agenter for en utenlandsk makt. Dette skaper store problemer for organisasjonen som i årevis har jobbet for å rydde opp i atomsøppelet på Kolahalvøya.

– Vi er selvsagt ikke enige i at vårt kontor i Murmansk skal defineres som utenlandske agenter, men tar det til etterretning, sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer til TV 2.

– Vi jobber med å finne løsninger som gjør at vi kan fortsette arbeidet i Murmansk. Det er mye arbeid som gjenstår der.

Vedtaket kom som et resultat av den såkalte NGO-loven i Russland, som ble vedtatt i 2012. Loven forbyr frivillige organisasjoner i Russland å motta pengestøtte fra utlandet, dersom de samtidig driver politisk aktivitet. Den er blitt sterkt kritisert av vestlige politikere, som mener tiltaket har bidratt til å kvele sivilsamfunnet i Russland.

Problemer for lokalt ansatte

I første omgang betyr agentstempelet at de tre lokalt ansatte ved kontoret sannsynligvis vil måtte slutte i jobbene sine.

– Det er utenkelig for dem å fortsette å jobbe i en organisasjon som er stemplet som dette, sier Bøhmer til TV 2.

Foruten den stigmatisering begrepet innebærer i Russland, frykter Bøhmer også en ny lov der russiske myndighetspersoner forbys å jobbe med «utenlandske agenter». Dette vil gjøre det svært vanskelig for Bellona å fortsette arbeidet med å skaffe utenlandsk finansiering til atomoppryddingen.

– Det trengs fortsatt en milliard euro for å rydde opp i Andrejev-bukta, forteller Bøhmer, med henvisning til verdens største atomkirkegård som ligger bare noen mil fra norskegrensa.

Frykter flere aksjoner

For noen år siden ble også Bellonas kontor i St. Petersburg utsatt for flere razziaer fra russiske myndigheter.

Bellona frykter at også dette kontoret nå kan få agentstempel på seg.

– Vi får se hva som skjer videre med kontoret i Murmansk, men muligheten for ny inspeksjon i St. Petersburg er også til stede, sier Bøhmer.

Bøhmer skal senere i dag i møte med Utenriksdepartementet for å se om Bellona kan få politisk hjelp fra myndighetene.

Han er imidlertid ikke optimistisk med tanke på muligheten for å anke avgjørelsen i det russiske rettsvesenet.

– De andre som har prøvd dette har ikke hatt noen suksess. Tvert i mot har de endt om med å få ekstra bot, sier Bøhmer.

– Jeg har Ikke tro på at det er vits i å ofre tid og penger på det, sier han.