AMATØRVIKINGER: Britiske menn har kledd seg ut som vikinger for å feire Jorvik Viking Festival i York, som i fjor gikk av stabelen i februar. Foto: Scanpix
AMATØRVIKINGER: Britiske menn har kledd seg ut som vikinger for å feire Jorvik Viking Festival i York, som i fjor gikk av stabelen i februar. Foto: Scanpix

Knuser vikingenes eldgamle sexmyte

Lenge har vi trodd at vikingene dro utenlands for å plyndre og ha sex med de lokale . DNA-tester viser noe helt annet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste kjenner til historiene om vikingene som dro til England for å herje, drikke, plyndre og ha sex med lokalbefolkningen.

Nå viser ny forskning at ikke alt dette stemmer, skriver Daily Mail.

En forskningsrapport fra Oxford University, som nylig ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature News, skriver at de norske, svenske og danske vikingene holdt seg helt fra å få barn med de lokale i England da de herjet som verst mellom år 700 og 1100.

DNA-testet over 8000 

Angelsakserne, som erobret Storbritannia like etter romernes flukt i år 410, hadde derimot ikke noe imot å blande seg med lokalbefolkningen. 

Nature News skriver at forskerne har analysert DNA fra hele 2039 briter som sammen representerer alle de forskjellige geografiske områdene i Storbritannia.

På denne måten har forskerne laget et kart som viser hvordan britene har migrert og blandet seg med hverandre opp gjennom tidene.

Forskerteamet har også innhentet DNA fra 6209 mennesker fra 10 europeiske land. Ved å sammenligne de to genetiske puljene har de kunnet kartlegge hvordan andre folkeslag har påvirket og blandet seg med de lokale.  

– Vi ser noen svært bemerkelsesverdige mønstre, sier forsker og professor Peter Donnelly ved Wellcome Trust Centre for Human Genetics på Oxford University til Nature News.

Og:

– De genetiske effektene vi ser her er et resultat av tusenvis av års historie. 

Fascinerte briter

Nature News skriver at britene er svært fascinert av resultatet, nå som det har lykkes forskerteamet å linke bestemte genetiske varianter sammen med bestemte geografiske områder.

På denne måten kan britene få analysert sitt DNA og kartlagt forfedrene deres bakgrunn og geografiske plassering.