Her når juksing på eksamen nye høyder

Desperate foreldre klatrer på veggene for å hjelpe barna med å jukse på eksamen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eksamensjuks er et stort problem i India. Elevene i 10 klasse i Bihar har avgjørende prøver nå i vårmånedene, og karakterpresset er stort.

Foreldre klatrer opp veggen

Det har nærmest gått inflasjon i juksing. Elevene smugler lærebøker og lapper inn i lokalet, og mange jukser mer eller mindre åpenlyst. En video viser hvordan inspektører går rundt og dasker til elever som leser seg opp under bordet, eller skriver av fra hverandre, men det mest sjokkerende skjer utenfor skolebygningen.

Der klatrer desperate foreldre og venner opp langs veggene for å hjelpe barna på innsiden av vinduene. 

Se video av juksetriksene øverst!

– Vi har full kontroll

Rektor ved skolen benekter allikevel det åpenlyse.

– Hvis elevene jukser, vil de ikke komme seg fram i livet. Her gjennomfører vi eksamner stille og fredelig uten juks. Vi har store politistyrker utenfor fordi det er folk som bråker, men det takler vi, sier rektor ved Mulkzada Sing ungdomskole, Vishwanath Kumar, til Reuters.

Men videobildene viser at politiet står hjelpeløse og ser på. Reuters har også kilder som sier at mange politifolk tar imot bestikkelser for å la dem henge på skoleveggen. 

Utdanningsministeren i delstaten Bihar, PK Shanti, sier at det ikke er uvanlig at elever har tre, fire hjelpere.

– Sju millioner juksere

– Vi har mer enn 1,4 millioner eksamenskandidater. Hvis det er tre til fire hjelpere per elev, betyr det at opp til sju millioner mennesker hjelper elever med juks. Er det myndighetenes ansvar å håndtere så store mengder folk for å gjennomføre rettferdige eksamner, spør han retorisk. 

Videoen av de desperate foreldrene på skoleveggen gikk viralt i India torsdag. Lokale medier skriver at 500 elever har blitt utvist etter å ha jukset.