RTL: – Denne biten beviser at MH17 ble skutt ned av en russisk rakett

For første gang finnes det bevis for at MH17 ble skutt ned av en BUK-rakett, hevder verdens fremste våpeneksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil har det bare hersket teorier om hva som forårsaket at passasjerflyet MH17  med 298 personer om bord ble skutt ned. Ukrainske myndigheter har hevdet at russerne sto bak nedskytingen, mens andre mener flyet kan ha blitt skutt ned ved et uhell.

Flere andre vestlige ledere har også lagt skylden for det de betegner som en nedskyting, på Russland, og hevder missilet som traff flyet, er gitt opprørerne av Putin.

En av fragmentene som beviser at raketten var en russisk BUK-rakett. FOTO: RTL
En av fragmentene som beviser at raketten var en russisk BUK-rakett. FOTO: RTL

De russiskstøttede opprørerne nekter for å ha skutt ned flyet, og russiske myndigheter har antydet at det ukrainske militæret står bak, eller i det minste har hatt noe med nedskytingen å gjøre.

TV-teamet fra RTL var ved vraket i november og tok med seg framentene som nå er undersøkt. FOTO: RTL
TV-teamet fra RTL var ved vraket i november og tok med seg framentene som nå er undersøkt. FOTO: RTL

Å få et klart svar er viktig, ikke minst for de etterlatte. Nå har nederlandske RTL Nieuws vært tilbake ved vraket i Ukraina. De har tatt med seg fragmenter funnet i skroget på flyvraket og tatt dem med seg til de fremste internasjonale eksperter på våpen. 

Konklusjonen til ekspertene er klar: MH17 ble skutt ned med en russiskprodusert BUK-rakett.

Se grafikkanimasjon av hvordan en BUK-rakett virker øverst i saken.

Nyhetsredaksjonen har tatt rakettfragmentene med seg til eksperter i tre ulike land. Den ene er et timeglassformet jernbit som lett kjennes igjen av alle ekspertene. Den andre er en bit med russiske bokstaver.

IHS Jane's i Storbritannia er blant verdens fremste eksperter. De kjenner til all verdens våpensystemer. Eksperten RTL snakker med kjenner igjen fragmenten umiddelbart. 

BUK-raketter er bygget for å skyte ned fly fra bakken. Den er konstruert slik at raketten låses til målet via radar. Den eksploderer før den treffer, og fyrer ut en mengde små fragmenter som trenger seg gjennom flyskroget. 

Det spesifikke fragmentet med de russiske bokstavene TV-teamet hadde med seg tilhører en 9M317 BUK-rakett som er den moderne versjonen av rakettsystemet. 

– Det er samsvarende beviser som gir et helhetlig bilde. Fragmentene og flyprofilen. Alt passer med at det var en BUK-rakett som traff flyet, sier Robert Schmucker-

– Alt passer perfekt. Alle sporene, beregningene og bevisene peker kun i en retning: Det var en BUK-rakett som traff MH17, og forårsaket at alle de 298 om bord døde, sier Schucker. 

Fragmentene beviser bare at raketten var fra en russisk rakett. Det er ikke bevist om den ble skutt opp av prorussiske opprørere som har fått våpen fra Russland, eller av russere.