Den russiske øvingsstyrken er ni ganger større enn det de forteller Norge

Russland driver et farlig spill, mener forsvarsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske militære aktiviteten langs grensa er høyere enn på mange år, med øvelser til vanns, lands og i lufta.

Mens det norske forsvaret holdt den største vinterøvelsen i Finnmark siden 1967 med 5000 soldater, satte president Vladimir Putin den russiske Nordflåten i full kampberedskap mandag morgen.

Russland driver et farlig spill, der hensikten kan være å skape frykt i nabolandene, mener førsteamanuensis Katarzyna Zysk ved Institutt for forsvarsstudier.

– Vi har flere grunner til å være bekymret for hvilken retning denne utviklingen tar. Ingen vet hvor langt Russland er villig til å gå, sier Zysk til TV 2.

Enkelte kritiske røster mener Norge delvis har seg selv å takke, og hevder at den nylig avsluttede vinterøvelsen Joint Viking har provosert russerne.

Spetsnaz deltar i øvelsen

Fredag offentliggjorde det russiske militærets TV-kanal nye bilder fra øvelsen som foregår i Barentshavet og på Kola-halvøya. Slagkrysseren Admiral Usjakov og rakettkrysseren Admiral Levtsjenko er blant de over 30 overflateskipene som deltar i den taktiske øvelsen som ifølge russerne skal beskytte landets arktiske grenser mot trusler.

Og på land trente russiske spesialsoldater – Spetsnaz – på å «frigjøre» en flybase. Soldatene ble sendt inn i området med 20 helikoptre. Russerne ønsker utvilsomt å vise frem sine kapasiteter: En av spesialsoldatene filmet nemlig seg selv og brukte våpenet som selfiestang da han hoppet ut av helikopteret. 

Se videoen øverst i artikkelen.

– Jeg tror det er en respons på det de ser som en tilsvarende forhøyning av øvingsaktiviteten på NATOs side, og et forsøkt på å skape både forvirring og usikkerhet blant en del NATO-land, sier Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse til TV 2.

8700 eller 76.000 soldater?

For å unngå misforståelser sendte Norge varsel til Russland før øvelsen Joint Viking startet, men det gjorde ikke russerne med sin beredskapsøvelse. I et notat Forsvarsdepartementet mottok fra Moskva mandag kveld, ble det hevdet at bare 8700 soldater er med på øvelsen.

Som Forsvarsdepartementet opplyste til TV 2 mandag, skal det varsles minst 42 dager i forveien dersom mer enn 9000 land- og luftstyrker deltar.

– Vi må være forberedt og oppmerksom på at de bruker de virkemidlene de kan for å skape mest mulig tvil på den andre siden, sier Lurås, som mener russernes oppførsel er mistenkelig.

Onsdag kveld skrøt den russiske forsvarsledelsen av å ha 76.000 soldater i aksjon på Kola-halvøya. Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide ser likevel ikke grunn til å reagere:

– Som det nå ser ut, er ikke det en beredskapsøvelse som var varslingspliktig. Men den er stor, sier forsvarsministeren.