Derfor bør du gå med to forskjellige sokker  i dag

Bjørnov spiller to utsolgte konserter i kveld, men tjener ikke en krone.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For bare ei drøy uke siden bestemte Ingrid Bjørnov (55) seg for å dra i gang sin egen innsamlingsaksjon.

Før en spillejobb i Kongsvinger sammen med Øystein Sunde laget hun plakat og dermed var aksjonen «Et dagsverk for Down» sparket i gang. Selv gir hun honoraret for kveldens to utsolgte konserter til norsk nettverk for Down syndrom.

– Aksjonen er tungt hjemmespikka. Kampanjens hovedbilde er tatt med min mobil og jeg har skrevet tittelen med sprittusj. Alt er svært uprofesjonelt, forteller Bjørnov.

Artisten er derfor overveldet over responsen aksjonen har fått på bare ei drøy uke.

– Folk skal selge kaffe på Mysen stasjon og én skulle quilte for Down, forteller hun. Jeg har bedt folk finne på ting i dag, 21. mars. Det trenger ikke være så svært og komplisert.

På aksjonens Facebook-side er det en som har tenkt å drive dank for downs i dag, og lurer på verdien av det. 

Tante til jente med Down

Ingrid Bjørnovs engasjement for barn født med Down syndrom, startet da hun selv ble tante til Ingrid for 16 år siden. Ingrid (16) er oppkalt etter tante Ingrid og de to har et veldig nært forhold.

FORSKJELLIGE SOKKER: Ingrid Bjørnov har to ulike sokker til støtte for mangfoldet. Foto: TOM RUNE ORSET/TV 2
FORSKJELLIGE SOKKER: Ingrid Bjørnov har to ulike sokker til støtte for mangfoldet. Foto: TOM RUNE ORSET/TV 2

– Hun får oss andre til å senke skuldrene og være mer tilstede i øyeblikket, sier Bjørnov.

– Jeg skal rekke noe, jeg har en plan, jeg har folk jeg liker og ikke liker. Ingrid braser tvers gjennom min agenda på en enestående måte, og det har forandret meg, legger hun til.

Urolig for framtida

I Danmark er det spådd at det ikke vil bli født barn med Down syndrom etter 2030. Dette uroer Bjørnov som mener mange ikke er klar over utviklingen i behandlingen av barn med syndromet de siste tiårene

– Da jeg var liten var det fortsatt sånn at de ble gjemt bort eller kalt mongolide. De kunne ikke forvente full levealder. Det har skjedd en revolusjon de siste 50 årene. Jeg synes det ville være en tragedie hvis det skulle føre til at de ikke lenger ble født.

Bjørnov er klar over at noen som blir født med syndromet har mer alvorlige tilleggsproblemer enn det hennes niese har fått.

– Vi opplever at disse sideeffektene ved å få et barn med Down syndrom blir så kraftig blåst opp. Hvis noen skulle advart om hvilke sideeffekter det kan være ved å få barn, så kan det også være et ganske truende bilde. Du vet aldri hva du går i møte av utfordringer og sideeffekter med mennesker.

Ulike sokker

I dag har Ingrid Bjørnov på seg to ulike sokker.

Det markerer ønsket om mangfold på den internasjonale dagen for Down syndrom.