MILLIARDKRAV: Statoil-bygget  på Fornebu utenfor Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MILLIARDKRAV: Statoil-bygget  på Fornebu utenfor Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Milliardkrav mot Statoil

Utenlandske skattemyndigheter, feltpartnere og gasskjøpere krever til sammen 22 milliarder kroner fra Statoil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten, som ble lagt fram torsdag, viser at Statoil i Angola og Nigeria har fått et samlet skattekrav på 11,2 milliarder kroner mot seg. Kravene i de to landene er knyttet til produksjonsdelingsavtaler, det vil si feltspesifikke kontrakter som regulerer hvor mye myndighetene og selskapene skal ha av overskuddet, skriver Dagens Næringsliv.

I løpet av det siste året har kravene mot Statoil i disse to landene økt med nesten 4 milliarder kroner. I Nigeria krever dessuten Statoils feltpartnere en større andel av et oljefelt, noe som kan koste Statoil 6,3 milliarder kroner. Også i Europa møtes Statoil med milliardkrav. Gasskjøpere vil ha 4,4 milliarder kroner i rabatt. Disse fire sakene utgjør et samlet krav mot Statoil på 22 milliarder kroner.

Statoil opplyser i rapporten at konsernet har gjort avsetninger for deler av kravene. Sakene går for voldgiftsdomstoler.

– Det er for mange oljestater, også dem som er helt i begynnelsen av sin oljehistorie, som har altfor store forventninger, sier Statoils letedirektør Tim Dodson. Han mener at den lave oljeprisen kan føre til mer dragkamp mellom oljeselskaper og oljestater om skattenivåene. Dodson mener det er behov for bedre betingelser når prisen på olje er så lav.

Denne uken kunngjorde Storbritannia kutt i oljeskattene som følge av at oljeprisen nå er mer enn halvert. (©NTB)