Derfor er det  billigere å eie enn å leie

I en boligblokk på Frogner i Oslo er det billigere å eie en 80 kvadratmeter stor leilighet, enn å leie naboleiligheten som er halvparten så stor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Bank overrasket ekspertene da styringsrenten ble holdt uendret på 1,25 prosent torsdag.

Blant annet ble dette gjort for ikke å fyre opp under et allerede brennhett boligmarked. Men selv om boligprisene stiger, er det langt rimeligere å eie enn å leie. 

Så mye koster leiligheten

Som en god fasit på spørsmålet om å eie eller leie akkurat nå, har TV 2 tatt utgangspunkt i en boligblokk på Frogner i Oslo. 

I blokkas førsteetasje finnes det en leilighet som leies ut for 12.000 kroner i måneden. To etasjer høyere opp, er en dobbelt så stor leilighet til salgs for fem millioner kroner .

Med dagens lave rentenivå er det billigere å eie den store leiligheten enn å leie den lille. 

– Hvis du låner fem millioner kroner i dag til 2,5 prosent rente, som du får ved binding i tre år, så betaler du 125 000 kroner i året. Det blir 10 400 kroner i måneden, sier Nils O. M. Nordvik, eiendomsmegler i Nordvik & Partners til TV 2.

I regnestykket må man i tillegg trekke fra skattefordelen som er på 2800 kroner i måneden, og legge til fellesutgiftene på 2000 kroner. 

– Minus skattefordelen på 2 800 kroner, og pluss fellesutgifter, så er du oppe på 9 600 kroner. Det er det du betaler før du begynner å betale avdrag, og hvis du får lån, fortsetter megleren.

Får støtte fra ekspertene

I boligblokken på Frogner koster det 9 600 kroner i måneden å eie den store leiligheten på 80 kvadratmeter. 

Til sammenligning koster det 12 000 kroner å leie leiligheten i førsteetasje som er halvparten så stor. 

Også ekspertene anbefaler å eie fremfor å leie.

– Jeg vil anbefale alle som skal bo i flere år å kjøpe egen bolig. Uansett om boligmarkedet går opp eller ned, så lenge du kan betjene boliggjelden din, så har det historisk i Norge vært mye gunstigere å eie, sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1. 

Holvik får støtte fra sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Kjøp bolig for å bo der, og ikke betrakt bolig som et investeringsprosjekt, sier han.