Derfor er det billigere å eie enn å leie
I en boligblokk på Frogner i Oslo er det billigere å eie en 80 kvadratmeter stor leilighet, enn å leie naboleiligheten som er halvparten så stor.
Norges Bank overrasket ekspertene da styringsrenten ble holdt uendret på 1,25 prosent torsdag.
Blant annet ble dette gjort for ikke å fyre opp under et allerede brennhett boligmarked. Men selv om boligprisene stiger, er det langt rimeligere å eie enn å leie.
Så mye koster leiligheten
Som en god fasit på spørsmålet om å eie eller leie akkurat nå, har TV 2 tatt utgangspunkt i en boligblokk på Frogner i Oslo.
I blokkas førsteetasje finnes det en leilighet som leies ut for 12.000 kroner i måneden. To etasjer høyere opp, er en dobbelt så stor leilighet til salgs for fem millioner kroner .
Med dagens lave rentenivå er det billigere å eie den store leiligheten enn å leie den lille.
– Hvis du låner fem millioner kroner i dag til 2,5 prosent rente, som du får ved binding i tre år, så betaler du 125 000 kroner i året. Det blir 10 400 kroner i måneden, sier Nils O. M. Nordvik, eiendomsmegler i Nordvik & Partners til TV 2.
I regnestykket må man i tillegg trekke fra skattefordelen som er på 2800 kroner i måneden, og legge til fellesutgiftene på 2000 kroner.
– Minus skattefordelen på 2 800 kroner, og pluss fellesutgifter, så er du oppe på 9 600 kroner. Det er det du betaler før du begynner å betale avdrag, og hvis du får lån, fortsetter megleren.
Får støtte fra ekspertene
I boligblokken på Frogner koster det 9 600 kroner i måneden å eie den store leiligheten på 80 kvadratmeter.
Til sammenligning koster det 12 000 kroner å leie leiligheten i førsteetasje som er halvparten så stor.
Også ekspertene anbefaler å eie fremfor å leie.
– Jeg vil anbefale alle som skal bo i flere år å kjøpe egen bolig. Uansett om boligmarkedet går opp eller ned, så lenge du kan betjene boliggjelden din, så har det historisk i Norge vært mye gunstigere å eie, sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1.
Holvik får støtte fra sentralbanksjef Øystein Olsen.
– Kjøp bolig for å bo der, og ikke betrakt bolig som et investeringsprosjekt, sier han.

Slik vil Finanstilsynet gjøre det vanskeligere å få lån

Nå er renta UNDER null i Sverige og Danmark – slik kan det påvirke Norge
