Kjerstin skulle smøre kveldsmat da hun så marken krype i knekkebrødet

Planen var å smøre knekkebrød til sønnen på 13, men da Kjerstin Falsten så hva som beveget seg på brødet satte hun i et hyl. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ordentlig ekkelt, forteller Kjerstin Falsten fra Jessheim til TV 2. 

Det var torsdag kveld at hun skulle lage kveldsmat til sønnen Kasper på 13 år. Hun tok tre knekkebrød ut av Wasa husmanns-pakken, og skulle til å legge på pålegg da hun så noe bevege seg på det ene knekkebrødet.

En mark, med så å si samme farge som knekkebrødet, krøp på overflaten. «Hullene» på knekkebrødet var fylt med nesten usynlig tynt spindelvev. 

– Jeg satte i et hyl! Barna kom stormende for å se, sier Falsten. 

– Bare flaks at jeg så marken

Knekkebrødpakken har, siden den ble kjøpt, stått i skapet hvor familien oppbevarer tørrvarer. Pakken, som har utløpsdato 31.07.2015, ble åpnet dagen i forveien. En tredjedel av pakken ble spist før Kjerstin oppdaget det lille krypet torsdag kveld. 

– Det var bare flaks at jeg så den. Nå har den krøpet inni knekkebrødet igjen, forteller hun. 

IKKE KNEKKEBRØD: Det ble rundstykker, og ikke knekkebrød, til kveldsmat på torsdag. Her er Kjerstin sammen med sønnene Kasper (13) og Fabian (9). Foto: Privat
IKKE KNEKKEBRØD: Det ble rundstykker, og ikke knekkebrød, til kveldsmat på torsdag. Her er Kjerstin sammen med sønnene Kasper (13) og Fabian (9). Foto: Privat

Restene av knekkebrødpakken er pakket i plast og satt på benken. Kjerstin har knapt orket å studere innholdet nærmere. Det aktuelle knekkebrødet, markens bolig, har fått plass på et fat under plastfolie. 

– Hvis vi setter fatet på høykant og dunker i det, så faller marken ut, forteller tobarnsmoren. 

Beklager

Markedsansvarlig med ansvar for Wasa produktene i Norge, Jon Tølløsrud Hulberg, beklager overfor kunden.

– Slike ting kan dessverre skje, for vi har med mat å gjøre, sier Tølløsrud Hulberg til TV 2. 

Han utelukker at marken kan stamme fra fabrikken hvor knekkebrødene lages. 

BOR I KNEKKEBRØDET: Den lille marken er 1-2 centimeter lang. Foto: Privat
BOR I KNEKKEBRØDET: Den lille marken er 1-2 centimeter lang. Foto: Privat

– Knekkebrød stekes på så høy temperatur at verken larver eller andre småkryp kan overleve. Rett etter steking går knekkebrødene til pakking, sier Tølløsrud Hulberg.

Kan ha spist seg gjennom emballasjen

Han mener det er vanskelig å si hvor larven kan komme fra, men tror det enten kan skyldes uheldig lagring eller at knekkebrødpakken har stått for tett på andre produkter som er mer utsatt for larver og småkryp. 

– Men hvordan kan larven ha kommet inn i en tett pakning? 

– Det kan for eksempel har kommet en rift i pakken et eller annet sted på veien, fra fabrikk og fram til kundens matskap. Det finnes også småkryp som kan spise seg gjennom emballasje, sier markedssjefen. 

OPPDAGET TILFELDIG: Marken er ikke lett å se når den ligger i et av hullene på knekkebrødet. Foto: Privat
OPPDAGET TILFELDIG: Marken er ikke lett å se når den ligger i et av hullene på knekkebrødet. Foto: Privat

Kjerstin og barna har fredag ettermiddag sjekket resten av knekkebrødene nærmere. 

– Vi fant flere marker i pakken, så vi har nok spist noen av dem. DET er ekkelt det, sier Kjerstin. 

Wasa vil nå undersøke knekkebrødpakken, for å finne ut hvordan krypene kunne havne der.