Ny norsk IS-kriger drept 

En norsk borger i midten av 20-årene fra Østlandet ble nylig drept i kamp for terrorgruppa Islamsk Stat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 kjenner identiteten til mannen som forlot Norge høsten 2014.

Det er foreløpig uklart om han ble drept i Syria eller Irak. Mannen i midten av 20-årene er en del av et sentralt miljø på Østlandet hvorav flere er fremmedkrigere.

TV 2 vet at den drepte nordmannen gikk gjennom en raskt radikaliseringsprosess før han reiste til Syria. 

Mange drept

Totalt har nå rundt 15 personer som har reist fra Norge blitt drept i kamp for terrorgruppa Islamsk Stat. Mens listen over de som dør blir lengre, fortsetter norske borgere å reise ut for å krige.

70-80 reist

Politiets sikkerhetstjeneste opplyser til TV2 i dag at de har oppjustert antallet fremmedkrigere.

– Den siste oppdateringen fra PST er at mellom 70 til 80 personer har reist for å slutte seg til terrorgruppa Islamsk Stat i Syria og Irak, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til TV 2.

Mulig folkemord

FNs menneskerettighetskontor mener IS-krigere kan ha begått folkemord mot yazidiene i Irak og andre krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

De har utarbeidet en rapport som er basert på intervjuer med flere enn 100 ofre for og vitner til IS' herjinger. I den ber kontoret FNs sikkerhetsråd sende saken videre til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) så den kan straffeforfølge gjerningspersonene.

Ikke overrasket

– Veldig mange av fremmedkrigerne fra Europa og andre steder som drar, blir først og fremst brukt som kanonføde.

Det sier Shoaib Sultan fra Antirasistisk senter. Han  jobber til daglig med ekstremisme og radikalisering. Han er ikke overrasket over at norske borgere slutter seg til IS, selv om de vet om terrorgruppas bestialske overgrep.

– Når man tror på en fortelling hvor Vesten i er krig med islam, og veldig mange av disse tror at alt det vi får vite om IS er egentlig løgn. De har skapt en flott og fantastisk stat, og alt det negative som kommer fram om IS, er egentlig løgnaktig, sier Sultan til TV 2.

Han mener Norge trenger nye lover for å ta de som hjernevasker unge muslimer.

– Jeg tror at vi i alt for liten grad har klart å utfordre bakmennene, de som sitter bak og trekker i trådene og dytter ungdommene ut radikale miljøer, og i verste fall ut i døden, sier Sultan.

– De må greie å hindre dem. Det er der slaget bør stå, ikke vente til ungdommer har blitt radikalisert, fortsetter han.