SLÅTT KONKURS: Parma ble torsdag slått konkurs bare ti minutter ut i høringen om klubbens katastrofale økonomiske situasjon, March 15, 2015. (AP Photo/Marco Vasini)
SLÅTT KONKURS: Parma ble torsdag slått konkurs bare ti minutter ut i høringen om klubbens katastrofale økonomiske situasjon, March 15, 2015. (AP Photo/Marco Vasini)

Serie A-klubb slått konkurs

Parma styrer mot avgrunnen etter torsdagens nedslående beslutning.

Et trist kapittel ble skrevet i italiensk fotball torsdag.

Serie A-klubben Parma er slått konkurs etter lang tid med enorme økonomiske problemer. Det skriver blant andre football-italia.net.

– Trist
Ifølge nettstedet ble klubben slått konkurs etter en høring som var over etter bare ti minutter.

– Det er trist. Jeg vokste opp med et Parma som dominerte i Serie A og Europa-cupene. Ikke bare det – de dyrket frem fantastiske spiller og spilte strålende fotball. De hadde et fantastisk lag tidlig på 90-tallet, sier TV 2s fotballblogger Tor-Kristian Karlsen.

Det italienske fotballforbundet og Serie A skal ha kommet til enighet om en avtale som sørger for at Parma får fullført sesongen. Driften frem til sommeren skal blant annet finansieres ved hjelp av bøter samlet inn fra andre klubber i løpet av sesongen. Dette er selvsagt avhengig av at Parma-spillerne går med på å spille de resterende kampene.

Parma ligger helt sist i Serie A med fattige ni poeng. Tidligere denne sesongen har den tidligere fotballstormakten blitt trukket tre poeng som en konsekvens av manglende lønnsutbetalinger og økonomiske problemene.

Parma-eieren ble arrestert
Onsdag ble klubbens eier, Giampietro Maneti, og 21 andre arrestert mistenkt for korrupsjon og hvitvasking av penger. 

– De har jo hatt utfordringer en god stund. De var nede i Serie B på 2000-tallet. Så har vi Parmalat-skandalen som gikk hardt utover klubben, sier Karlsen.

Han har vanskelig for å se at det er knyttet noe som helst håp til Parmas fremtid. Klubben har angivelig en gjeld på vanvittige 218 millioner euro (1,94 millliarder kroner).

– Det er ikke uventet dersom man ser på gjeldsfjellet italienske klubber sitter på. Det er egentlig en stor overraskelse at det ikke har skjedd tidligere, sier Karlsen.

– Det er ingen som vil kjøpe en klubb med enorm gjeld og manglende inntekter. Det lønner seg ikke for noen. Per i dag er ikke Parma et salgsobjekt. Jeg kan ikke i min villeste fantasi forestille meg noen som vil kjøpe klubben.

Fra å ha herjet i italensk og europeisk fotball med spillere som Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Lilian Thuram, Hernan Crespo, Ariel Ortega og Juan Sebastián Verón, har pilen bare pekt en vei for laget fra byen mest kjent for sin luksuriøse spekeskinke.

En rekke eierbytter, korrupsjonsskandaler og økomiske problem kulminerte 19. mars 2015 med at klubben ble slått konkurs.