Stian (27) fikk se seg selv som pensjonist:
– Jeg trodde ikke jeg måtte spare så mye

Stian Berg Røste (27) skal jobbe i 40 år til, og har tenkt svært lite på pensjon hittil.

Mange har drømmer om hvordan de vil tilbringe pensjonstilværelsen, selv om den for mange er noe som kan ligne lysår unna. Den økonomiske planleggingen derimot, er det mange som begynner å tenke på altfor sent.

– Det er ikke gratis å være pensjonist, og det koster å vente med sparing. sier sjeføkonom Reid Krohn Pettersen i Norsk Familieøkonomi til TV 2 hjelper deg.

– Det viktigste er at du tidlig tar stilling til hvor mye av inntekten din du ønsker å få i pensjon. Spør deg selv om du trenger 60, 70 eller 80 prosent av dagens lønn.

Nesten halvparten av pengene blir borte

Stian Berg Røste (27) er programleder i Radio NRJ. Han skal jobbe i 40 år til, og har tenkt svært lite på pensjon hittil. Nå blir det derimot sparing, etter at han sammen med TV 2 hjelper deg fikk se seg selv som pensjonist – både fysisk og økonomisk.

– Jeg lå an til å få 56 prosent av dagens lønn utbetalt når jeg blir 67 år, altså vil nesten halvparten av pengene forsvinne. Det er ikke så gøy å se. Jeg faktisk hadde trodd jeg ville få større andel fra stat og arbeidsgiver, sier Røste til TV 2 hjelper deg.

Slik skaffet Stian seg oversikt

Sammen med Reid Krohn Pettersen gikk Stian inn på minpensjon.no, hvor man lett kan skaffe seg oversikt over hva man ligger an til å få i pensjon.

Siden går man inn på en pensjonskalkulator, som både en rekke banker, forsikringsselskaper og aksjefond tilbyr. Her legger man inn både hva man ønsker seg i pensjon, og hva man faktisk ligger an til å få fra stat og arbeidsgiver. Differansen sier noe om hva du bør spare, og hvor mye du må spare pr. måned.

– Stian har mye å tjene på å starte så tidlig. Jo lenger du venter, jo mer må du spare på kortere tid, det vil skru opp beløper du må spare pr. måned betraktelig dersom du begynner ganske sent.

Dette skal Stian spare

For å komme opp i ønsket pensjonsnivå må Stian fra nå av spare 1250 kroner i måneden.

– Det skal gå an det, jeg har økonomi til å få til det, sier Stian til TV 2 hjelper deg.

– Hadde han startet først når han blir 37 ville han måtte spare 2500 kroner i måneden, sier Reid Krohn Pettersen.

Bank eller fond?

Ok, så har Stian funnet ut hva han skal spare. Pengene vil Reid Krohn Pettersen råde han til å spare i aksjefond.

– Når du skal spare gjennom så mange år som du skal, er det åpenbart at du skal spare i aksjefond. Bankrenten er rekordlav, og over tid gir bankinnskudd heller ikke særlig bra avkastning. Når du har lang tid kan du også ta høyere risiko i aksjefond.

En fondstatistikk fra Oslo Børs høsten 2014 viser hvor stor forskjell det kan være på bankinnskudd og sparing i aksjefond:

Dersom 100.000 kroner ble satt inn for 20 år siden, altså i 1995, ville det vokst til drøyt 200.000 kroner i bank, 440.000 kroner i det dårligste aksjefondet, og hele 1.800.000 kroner i det beste aksjefondet.

TV 2 hjelper deg sendes torsdag klokken 20.30.