TRAKASSERT I BUTIKKEN: Saida ble utsatt for en svært ubehagelig opplevelse på en handletur i fjor høst. Foto: Sverre Saabye/TV 2
TRAKASSERT I BUTIKKEN: Saida ble utsatt for en svært ubehagelig opplevelse på en handletur i fjor høst. Foto: Sverre Saabye/TV 2

Mann (57) dømt for å ha spyttet på kvinne med hijab i Oslo

Fikk betinget fengsel og bot på 15.000 for hatkriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo tingrett har dømt mannen til 18 dager betinget fengsel og en bot på 15.000 kroner, skriver politiet i en pressemelding. Dommen samsvarer med aktors påstand.

Det er første dom i en sak som er etterforsket ved den nyetablerte hatkriminalitetgruppa ved Manglerrud politikammer. 

Den dømte spyttet på kvinnen som var iført hijab inne i en matvarebutikk på Grorud i høst. Han uttalte seg sterkt nedsettende om muslimer. 

– Politiet og påtalemyndigheten mente at mannens handlinger og uttalelser sprang ut av hat til eller fordommer mot muslimer. Saken faller dermed inn under definisjonen av hatkriminalitet, sier politiadvokat Oda Karterud ved Oslo politidistrikt.

Anmeldte mannen

Hendelsen på Coop på Grorud i høst er en av de 66 sakene den nye hatkrimgruppen på Manglerud politistasjon i Oslo etterforsket i fjor. Året før ble det etterforsket 55 saker, og politiet er fornøyd med at flere gjør som Saida, nemlig anmelder hatkrim.

– Vi oppfordrer sterkt til å anmelde disse sakene. Vi ønsker mørketallene ned, og anmeldelsene opp, sa lederen for hatkrimgruppen Monica Lillebakken til TV 2 i januar.

Politiet vil at flere anmelder hatkriminalitet

Hatkrim omfatter straffbare handlinger, motivert av negative holdninger mot religion, etnisk bakgrunn, seksuell legning og uttrykk, samt nedsatt funksjonsevne.

Dømt etter «rasismeparagrafen»

Mannen er dømt for overtredelse av straffelovens § 135a – den såkalte «rasismeparagrafen» - samt straffelovens § 390a om krenkelse av fornærmedes fred ved hensynsløs atferd.

Hatkriminalitet omfatter straffbare handlinger der motivet er hat eller fordommer mot religion, etnisk bakgrunn, seksuell legning og uttrykk, eller nedsatt funksjonsevne.

Den dømte har ikke bestemt seg for om han anker dommen.