SULTEN?: Wenche Andersen hjelper deg med menyen for uken som kommer.  Foto: TV 2
SULTEN?: Wenche Andersen hjelper deg med menyen for uken som kommer.  Foto: TV 2

God morgen Norge-Wenches ukemeny

Lurer du på hva du skal spise denne uken? La deg inspirere av TV-kokk Wenche Andersens oppskrifter!

MANDAG: OSTEKAKE

Mandag er bakedag hos Wenche og en deilig ostekake sto på menyen.

 Tips til glutenfri kake: Bruk glutenfrie usøtede grove kjeks. Eventuelt like deler malte mandler og glutenfrie havregryn. 

Dette trenger du:

Bunn:

  • 150 g havrekjeks, usøtet
  • 75 g mykt smør
  • ½ dl sukker
  • 1 ts kanel

Ostefyll:

  • 700 g kremost naturell, romtemperert
  • 1 ¼ dl sukker
  • Frø av ½ vaniljestang
  • 4 egg
  • Skallet av ½ sitron, kun det gule, finrevet

Topping:

  • 5 dl crème fraiche eller seterrømme
  • ½ vaniljestang
  • 1 dl sukker
  • Finrevet skall av ½ sitron

Slik gjør du:

Knus kjeksen og bland med smeltet smør, sukker og kanel.
Ha blandingen i en springform på 26 cm, dekk bunnen med bakepapir.
Press massen godt ned mot bunnen og ut i kantene.
Sett formen i kjøleskapet mens fyllet lages.
Varm stekeovnen til 150 grader.

Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra ½ vaniljestang, eggene og halvparten av det revne sitronskallet.
Bland til en glatt masse.
Hell røren i formen med den avkjølte bunnen og stek i varm stekeovn i 35-40 min. Ostekaken skal fortsatt være skjelven/dissete når den tas ut av stekeovnen (la stekeovnen fortsatt stå på).
Sett ostekaken til avkjøling på rist i ca.15 min.

Bland sammen rømme/crème fraiche og sukker, resten av sitronskallet og skrap ut frøene av den ½ vaniljestangen.
Fordel blandingen forsiktig over den avkjølte ostekaken i springformen, slik at den forstekte ostekaken ikke ”sprekker”.
Sett formen med kaken tilbake i stekeovnen i 5 min.
Avkjøl. La ostekaken stå i kjøleskapet 6-8 timer før den serveres.
Server med frisk frukt eller bær, eller en bær-saus av mosede bær.

 

TIRSDAG: ENERGIBARER

Slik lager du enkelt hjemmelagde energibarer. Perfekte til trening og som turmat!

Dette trenger du:

  • 2 ss Cocosa (kaldpresset kokosolje fra helsekost)
  • 2 ss honning
  • Ca. 100 g mørk sjokolade
  • 100 g smør
  • 2 ½ dl havregryn (gjerne økologiske)
  • 2 dl valnøtter, hakkede
  • 2 dl gresskarkjerner
  • 2 dl kokosmasse
  • 1 ½ dl solsikkefrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl rosiner
  • 1 dl aprikoser, hakkede eller evt. tørket tranebær eller blåbær
  • Evt. hakket mørk sjokolade

Slik gjør du:

Smelt Cocosa og mørk sjokolade på svak varme til den blir flytende.
Rør inn honning og sett til side.
Smelt smør i en annen kasserolle.
Tilsett havregryn og rør om til de blir gylne.
Senk temperaturen til det laveste.
Tilsett hakkede valnøtter, gresskarkjerner, kokos, solsikkefrø, sesamfrø, rosiner og aprikoser.
Tilsett smeltet Cocosa og sjokoladeblandingen, og bland godt sammen.
Massen skal være fast, men blir den litt tørr/smuldrete kan du tilsette litt mer smeltet sjokolade eller litt mykt smør, for å få den til å henge sammen.
Trekk kasserollen vekk fra platen.

Kle en form med bakepapir eller plastfilm.
Fordel massen jevnt utover.
Legg bakepapir eller plastfilmen over og legg på et press, for eksempel poser med mel eller sukker.
Sett kaldt natten over, gjerne i en fryseboks.
Del opp i passende biter og pakk hver og en i plastfilm.
Oppbevar kaldt.

Her finner du oppskrift på flere energibarer:

http://www.tv2.no/2015/03/17/underholdning/mat/wenches-kjokken/oppskrifter/6695213

 

ONSDAG: FRITTATA

Omelett med grønnsaker og røkt laks. Egner seg godt som middag, restemat, lunsj og niste.

Dette trenger du:

  • 1 blomkålhode
  • 1 bukett brokkoli
  • 8 egg
  • 1 dl melk
  • Salt og pepper
  • 100 g revet hvit ost
  • 200-300 g røkt eller gravet laks

Slik gjør du:
Varm stekeovn til 225 grader.
Rens og del grønnsakene i mellomstore buketter.
Kok opp lettsaltet vann, legg i grønnsakene, kok opp og la trekke 1 min.
Skyll i kaldt vann og la renne godt av seg.
Pisk samen egg, melk, salt og pepper.

Fordel de godt avrente grønnsakene i en ildfast form.
Hell over eggeblandingen og stek i varm ovn i 35-40 min.
Server med skiver av røkt laks og rikelig med karse eller alfaspirer.

Tips: Hvis ønskelig, sløyf salt og tilsett ca. 50 g finsnittet røkt/gravet laks over grønnsakene før eggeblandingen helles over.
Resten av laksen servers som tilbehør.

 

TORSDAG: KYLLING- OG GRØNNSAKSWOK

 Melk- og glutenfri!

Dette trenger du:

  • Ca. 700 g kyllingfilet
  • 1 bukett brokkoli
  • 1 fennikel
  • 1 pastinakk
  • 1 rødløk
  • 1 rød chili
  • ½ squash
  • 2-3 vårløk
  • 2-3 ss nøytral olje (ikke olivenolje)

Saus:

  • 3 ss finrevet/finhakket fersk ingefær
  • 3 ss soyasaus (glutenfri)
  • 3 ss sweet chilisaus
  • 2 ss presset limesaft
  • 1 ss østerssaus

Til servering:

  • 1 dl lettristede cashewnøtter
  • Frisk koriander
  • Ris eller nudler

Slik gjør du:
Begynn med å blande sammen alle ingrediensene til sausen og la den stå og trekke smak i 10-15 min.

Skjær kyllingfiletene i strimler.
Rens og skjær grønnsaker i små buketter /tynne strimler.
Varm olje i en wokpanne eller en stekepanne med høye kanter (sautépanne).
Brun kyllingkjøttet i to omganger i den varme oljen.
Legg kjøttet over på et fat.
Ha litt olje i pannen og fres grønnsakene i 2-3 min ved høy varme.
Rør om slik at de ikke blir for mye stekt.
Tilsett de stekte kyllingstrimlene og sausen, kok opp og la alt trekke i 6-8 min.
Dryss over ristede cashewnøtter og frisk ingefær ved servering.

Server eventuelt med ris eller nudler.

 

FREDAG: NORSK FISKESUPPE

 

Dette trenger du:

  • 1 nett blåskjell
  • 1 sjalottløk
  • 2 dl hvitvin eller eplemost
  • 300-400 g fiskefilet uten skinn og ben (torsk, sei, steinbit eller blanding av alle)
  • 1 l fiskekraft og blåskjellkraft
  • 2 1/2 dl melk
  • 4 ss hvetemel
  • 2 gulrøtter
  • 1 persillerot
  • 1/2 purre
  • 1-2 dl fløte eller seterrømme
  • salt, pepper
  • 1/2 ss eddik eller sitronsaft
  • gressløk
  • reker (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Skyll blåskjell og kast knuste skjell, og skjell som ikke lukker seg.
Finhakk løk, surr i litt smør eller olje, tilsett hvitvin og blåskjellene, legg på lokk og damp i 6-8 min, til alle skjellene har åpnet seg. Ta opp blåskjellene, sil kraften.
Kok opp blåskjellkraft og fiskekraft.

Rens og skjær grønnsakene i tynne staver/skiver og kok dem knapt møre i kraften, ta dem opp.

Kok opp kraften på nytt, tilsett meljevning av melk og hvetemel under omrøring til passe konsistens. Tilsett rømme, kok opp og la suppen koke minst 10 min.
Smakt til med salt og pepper.
Tilsett fiskebitene, kok opp og la trekke i 4-5 min avhengig at tykkelsen på fiskebitene. Tilsett de kokte grønnsakene og blåskjell, og la alt bli gjennomvarmt.
Smak til med salt, pepper, eddik eller sitronsaft og finhakket gressløk eller dill.

Legg i rensede reker rett før servering.