AMBASSADESAKEN: Tidligere skattedirektør Svein Kristensen er stevnet som vitne i retten denne uken. Foto: TV 2
AMBASSADESAKEN: Tidligere skattedirektør Svein Kristensen er stevnet som vitne i retten denne uken. Foto: TV 2

Skattesjefer må svare for hvorfor polititopper slapp straff

BORGARTING LAGMANNSRETT (TV 2): Skattesjefene i «Ambassadesaken »må svare på hva som skjedde i kulissene da SDU-agentene slapp straffeforfølgelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere skattedirektør Svein Kristensen og Skattesjef Jan-Egil Kristiansen er stevnet som vitner i straffesaken mot enn tidligere ansatt ved den amerikanske ambassaden. Der må de regjøre for hvorfor 11 tidligere polititopper slapp straffeforfølgelse etter SDU skandalen.

SDU-skandalen

Høsten 2010 avslørte TV2 at 11 tidligere polititopper jobbet som etteretningsagenter for en enhet ved den amerikanske ambassaden ved navn SDU.

Under etterforskningen av SDU-skandalen kom det frem at de norske polititoppene hadde unndratt skatt i årevis.

Slapp straff

Etter at SDU-agentenes saker i 2011 ble flyttet fra Skatt øst til Skatt sør, henla politiet i Østfold anmeldelsene om svart arbeid som intet straffbart forhold. Skattedirektøren fikk kritikk for ikke å ha påklaget henleggelsen.

SDU-agentene slapp dermed straff og måtte istedefor betale 30 prosent tilleggskatt.

75 nye saker

Etter henleggelsen av straffesakene mot de 11 SDU agentene har myndighetene avslørt at i alt 75 ansatte ved den amerikanske ambassaden har undratt skatt.

En 34 år gammel sikkerhetsvakt ble så tiltalt for grov skattesvik.

Saken hans blir nå testet i rettssystemet. Utfallet vil avgjøre skjebnen til alle de andre ansatte ved den amerikanske ambassaden.

Forskjellsbehandling 

Den 34 år gammel sikkerhetsvakten tapte i tingretten. Han mener seg forskjellsbehandlet i forhold til SDU-agentene og har derfor innkalt skattesjefene som vitner til lagmannsretten.

Under hovedforhandlingene torsdag og fredag må den tidligere skattedirektøren svare på hva som skjedde i kulissene da SDU-agentene slapp straffeforfølgelse.