Det finnes ca 5000 isbjørn på Svalbard. Slik så det ut i Longyearbyen torsdag morgen. FOTO: Roar Dalmo Moltubak/TV 2
Det finnes ca 5000 isbjørn på Svalbard. Slik så det ut i Longyearbyen torsdag morgen. FOTO: Roar Dalmo Moltubak/TV 2

Turister angrepet av isbjørn på Svalbard

SVALBARD (TV 2) Et utenlandsk turfølge ble angrepet av isbjørn - en mann er fraktet til sykehus med skader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Isbjørnangrepet skjedde ved Fredheim på Svalbard, torsdag morgen. Området er et populært utfartssted nordøst for Longyearbyen. 

Tsjekkiske turister

– Det var et turfølge på seks tjekkiske turister som meldte inn at de var blitt angrepet av bjørn på morgenkvisten i dag. En mann ble skadd og fraktet til sykehuset. Han skal være lettere skadet, sier sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen til TV 2.

TV 2s reporter Roar Dalmo Moltubak er på Svalbard.
TV 2s reporter Roar Dalmo Moltubak er på Svalbard.

Den skadde fikk skader i ansiktet og en arm.

De andre i turfølget skjøt bjørnen og varslet Sysselmannen. Bjørnen var da ikke død, men ble avlivet da sysselmannens folk kom til stedet.

Gruppen var på ski- og snøskutertur på Svalbard og overnattet i telt. Angrepet ble meldt til sysselmannen klokken 06.20 torsdag morgen.

Aggressiv tidligere

TV 2 kjenner også til at det som trolig er samme hannbjørn oppførte seg så aggressivt mot en gruppe turister i samme område onsdag. Da tok gruppen tilflukt opp på noen containere på stedet. En fastboende skjøt da skremmeskudd slik at bjørnen flyktet.

– Vi etterforsker saken og undersøker hendelsesforløpet nå, sier Arnesen til TV 2.

Mannen som ble skadd lå i telt ved Fredheim i Tempelfjorden.
Mannen som ble skadd lå i telt ved Fredheim i Tempelfjorden.

Det er mange tilreisende på Svalbard for øyeblikket. Mange har reist til øya for å overvære den totale solformørkelsen som skjer fredag. 

– Det er veldig mange turister her nå i forbindelse med solformørkelsen, men jeg vet ikke om disse turistene var her på grunn av det, sier Arnesen.

Generell isbjørnfare

TV 2 vet at ikke alle tilreisende har ordnet seg bolig før de kom til Svalbard. To personer ble sendt tilbake til fastlandet onsdag fordi de ikke hadde overnattingssted. 

Med en dobling av innbyggertallet under den totale solformørkelsen fredag øker også sjansen for at tilreisende uten kunnskap om Svalbard utsetter seg for fare på egen hånd.

Både turiskontoret, lokale myndigheter og Sysselmannen fraråder på det sterkeste tilreisende å ta seg ut i terrenget på egen hånd. Tøffe klimatiske forhold, isbjørnfare og en røff natur gjør at du ikke kan oppføre deg som en campingturist på fastlandet.

Det er cirka 3000 isbjørner på Svalbard. 

– Det er generell isbjørnfare over hele øya hele året. Det en ikke spesielt stor fare nå, sier sysselmannen.

En annen person i turfølget ble også fraktet til sykehus, men det var på grunn av frostskader, og hadde ikke noe med isbjørnangrepet å gjøre.