Mener sjelden kreftform er oppdaget hos kvinner med silikonbryster

Franske myndigheter har funnet en «klar link» mellom silikonimplantater og kreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrikes nasjonale kreftinstitutt INCa mener at det er en «klar link» mellom en sjelden krefttype og visse typer brystimplantater.

Det melder AFP.

Insituttets leder Agnes Buzyn opplyser at det siden 2011 er dokumentert 18 tilfeller av en sjeldne blodkreftform som kan kobles direkte til teksturerte silikonimplantater.

Det er anaplastisk storcellet lymfom som er oppdaget hos kvinnene med implantatene.

Med tanke på at kreftformen ifølge instituttet oppstår relativt sjeldent hos kvinnene med implantatene, opplyser de at de ikke råder kvinner til å fjerne dem.

– UFORSTÅELIG: Erik Grefberg poserer foran Colosseumklinikken, hvor det årlig utføres tusenvis av plastiske operasjoner. Foto: TERES
– UFORSTÅELIG: Erik Grefberg poserer foran Colosseumklinikken, hvor det årlig utføres tusenvis av plastiske operasjoner. Foto: TERES

Sjef ved det norske privatsykehuset Teres Medical Group Erik Grefberg (50) sier til TV 2 at han synes at det er rart at franske myndigheter går ut med dette.

– Dette høres pussig ut. 18 tilfeller siden 2011 er jo utrolig sjeldent, så jeg forstår ikke hvorfor myndighetene går ut med dette. Og det de sier med teksturerte implantanter? De fleste implantater er jo teksturerte i en eller annen form, sier han.

I frykt for ny silikonskandale

Frankrikes helseminister Marisol Touraine ønsker å berolige kvinner med silikonbryster, med den mye omtalte PIP-skandalen friskt i minne. 

I 2011 var skandalen et faktum da Frankrikes myndigheter gikk ut og anbefalte at kvinner med implantater laget av Poly Implant Prothèse (PIP) fordi de mener det er en stor risiko for at innleggene kan få rifter. Hele 400.000 kvinner verden over hadde implantatene.

Selskapet ble slått konkurs, og direktøren for selskapet, Jean Claude Mas forsøkte å rømme unna myndighetene. 

Det var tidligere blitt oppdaget at åtte kvinner med PIP-implantater hadde fått brystkreft, men det viste seg til slutt at det ikke var noen sammenheng mellom implantatene og kreft.

– Selv om franske myndigheter nå går ut med dette, har norske jenter ingen grunn til å bekymre seg. Dette må jo ha en sammenheng med PIP-saken, hvor franskmennene kanskje er ekstra varsomme i etterkant, sier Grefberg til TV 2. 

– Ingen grunn til å la seg rive med

Helseminister Touraine bekrefter at den nylig oppdagete komplikasjonen opptrer svært sjeldent. 

– Vi anbefaler ikke kvinner med disse implantatene om å fjerne dem. Det er ingen grunn til å la seg rive med av overdrevet bekymring, sier helseministeren. 

Parisien opplyser at 14 av de 18 tilfellene var hos kvinner med brystimplanteter laget av det amerikanske selskapet Allergan.

I en uttalelse sier Allergan at pasientenes sikkerhet er deres største prioritet, og at de jobber tett sammen med helsemyndighetene og legemiddelagenturet ANSM. 

Selskapet opplyser videre at de råder alle kvinner over 25 år om å ta en årlig helsesjekk. 

Skyldes bedre screening?

INCas leder Agnes Buzyn sier at det økte antallet oppdagede tilfellene av den sjeldne kreftformen rett og slett kan skyldes bedre screening.

ANSM-leder Francois Hebert sier at rundt 400.000 franske kvinner har brystimplantater. 80 prosent har dem av estetiske årsaker, mens 20 prosent har dem som konsekvens av brystkreft.