Tunisiske sikkerhetsstyrker utenfor Bardo museet der terrorangrepet skjedde onsdag. AFP PHOTO / FETHI BELAID
Tunisiske sikkerhetsstyrker utenfor Bardo museet der terrorangrepet skjedde onsdag. AFP PHOTO / FETHI BELAID

Charterselskap: – Vi sender nordmenn til Tunisia på lørdag

Reiseoperatøren har ingen planer om å avlyse sine charterturer til Tunisia etter terrorangrepet i hovedstaden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reiseoperatøren Detur som arrangerer charterturer til Tunisia sier de gjennomfører reisen til Tunisia som normalt førstkommende lørdag, på tross av terrorangrepet hvor 19 utenlandske turister ble drept onsdag.

Dropper turer til hovedstaden

– Vi har mottatt en del spørsmål, som vi besvarer så godt vi kan, men våre reisemål ligger ganske langt unna Tunis, sier kommunikasjonssjef Svein Erik Søgård til TV 2.

Han betrakter onsdagens terrorangrep som en isolert hendelse, men sier de merker økt tilstedeværelse av sikkerhetsvakter rundt turiststedene nå.

– Vi har en del gjester i Tunisia. De melder at alt er rolig og at de føler seg trygge, sier Søgård.

Allikevel tviler han på at de kommer til å gjennomføre arrangerte utflukter til hovedstaden Tunis.

– Jeg tviler sterkt på at vi kommer til å gjennomføre bussturene til Tunis, og antar at interessen for å dra dit akkurat nå heller ikke er så stor, sier han.

Detur sendte i 2014 ca 6000 norske turister til Tunisia. Det er også en populær destinasjon for folk som vil reise til varmere strøk for å spille golf.

Ødeleggende for den viktige turismen

Tunisia har forsøkt å bygge opp turiststedene sine, og turisme betyr mye for det fattige landet. De opplevde en bølgedal etter den arabiske våren, men har begynt å få turistnæringen på fote igjen.

Flere av de drepte turistene var i Tunis som del av en arrangert tur fra et cruiseskip i Middelhavet. 

– Det er veldig uheldig for alle parter at slikt skjer, sier Søgård. 

Tunisia er sterkt preget av angrepet. Store folkemasser er ute i gatene og protesterer mot terrorangrepet. Ingen har påtatt seg skylden for angrepet, men en gruppe tilknyttet Islamsk Stat (IS), som kaller seg Ifriqiyah, har offentliggjort detaljer fra angrepet. 

Ifriqiyah oppfordrer også videre angrep på turister.

Ifølge nyhetsbyrået AP befinner det seg 2000 mistenkte terrorister i Tunisia i dag. 

Identifiserte to gjerningsmenn

De to antatte gjerningsmennene bak terrorangrepet i Tunisia, er identifisert. Det tunisiske innenriksdepartementet navngir torsdag de to som Yassine Abidi og Hatem Khachnaoui.

De er begge trolig tunisiske statsborgere, ifølge en uttalelse fra departementet.

Myndighetene har foreløpig ikke kommet med flere detaljer om gjerningsmennene, men sier at to eller tre medhjelpere fortsatt kan være på frifot.

17 utenlandske turister ble drept i tillegg til en tunisisk vaskehjelp og en politimann i terrorangrepet mot Bardo-museet i Tunis onsdag. Turistene var fra Japan, Italia, Colombia, Spania, Australia, Polen og Frankrike.

Kan være hevn

Angrepet på turistene kan ha vært et hevnangrep etter at en IS-leder ble drept i nabolandet Libya, ifølge lokale medier.

Spekulasjonene i tunisiske medier omtales av den britiske avisa Daily Telegraph, som peker på at IS-lederen Ahmed Rouissi skal ha blitt drept i den libyske byen Sirte i helgen.
Ifølge tunisiske sikkerhetskilder ble Rouissi drept i kamp. Han skal også ha hatt en viktig posisjon i den væpnede tunisiske islamistgruppen Ansar al-Sharia.

Også den norske Midtøsten-forskeren Knut S. Vikør tror det er mulig at gjerningsmennene kan ha hatt forbindelser til Libya.