Styringsrenten uendret 

Ekspertene var sikre på rekordlav rente, men renten er fortsatt 1,25 prosent.  Følg sendingen vår i videovinduet!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent.

– Styringsrenten ble redusert i desember for å motvirke faren for en markert nedgang i norsk økonomi som følge av en lavere oljepris. Så langt har utslagene i realøkonomien vært relativt små, og boligprisene fortsetter å stige mye. Styringsrenten holdes derfor uendret nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

I Sverige og Danmark er renten under 0. Og onsdag kuttet Sverige styringsrenten igjen til rekordlave minus 0, 25 prosent.

Eksperter har vært sikre på at renten blir satt ned også her hjemme.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen er overrasket.

– Det var litt overraskende at de senket renten i desember, så det kan være at de føler det var litt for tidlig og at det har bidratt til den kraftige oppgangen i boligmarkedet. De tenker kanskje derfor at det kan være greit med en liten pustepause. Samtidig har kronekursen svekket seg kraftig i påvente av rentekuttene som alle hadde ventet skulle komme. Det kan være de tenker at kronekursen er svak nok, og at en har tid til å se an utviklingen, sier Holvik til TV 2.

Renten ble sist satt ned i desember 2014. Den ble da justert ned til 1,25 prosent etter å ha vært uendret siden mars 2012.

Sentralbanksjef Øystein Olsen holder pressemøte klokken 10.30. Følg med i videovinduet øverst i artikkelen!