Hevder de samler inn penger til fattige:
Kommer med grove trusler mot TV 2-reporter 

Den daglige lederen ga klar beskjed om at han ikke var interessert i å prate: – Og hvis du har baller nok så kommer du hit og prater med meg alene.

Dette er svaret daglig leder Ronny Undseth gir når vi prøver å komme til bunns i hvor pengene telefonselskapet hans samler inn egentlig blir av.

Pengene skal gå til fattige mennesker. Men etter at TV 2 hjelper deg begynte å stille spørsmål ved organisasjonens arbeid, blir en forening slettet, en nettside lagt ned og roller fratrådt.

Samler inn penger over telefon

Mjøsbyene kundesenter har siden i fjor drevet innsamling til foreninger de hevder driver humanitært arbeid. Foreningene de samler inn til heter Puerto de sueños, Leve Haiti og el Soco. Alle de tre foreningene skal drive hjelpearbeid på Den dominikanske republikk.

Sitter på begge sider

Det er ikke bare formålet foreningene har til felles, de har også samme leder. For Ronny Undseth sitter som daglig leder for alle de tre foreningene, som callsenteret hans samler inn penger til.

– Han har gjort dette til en business, sier daglig leder i Innsamlingskontrollen, Børre Hagen.

Flere klager

Innsamlingskontrollen har satt alle Undseths foreninger på en liste over foreninger de mener giverne ikke kan stole på.

Blant dem som reagerer er Rolv-Karsten Rønningstad. Han har bedt callsenteret på Gjøvik om å slutte å sende moren fakturaer.

– Vi har kontaktet dem flere ganger, og de har lovet at de skal slutte. Jeg tenker jeg har klagd ti ganger, sier han.

Undercover

I kveldens sending avslører TV 2 hjelper deg hva som skjer på Mjøsbyene kundesenter. Vår reporter fikk seg tidligere i år jobb på callsenteret og gikk inn med skjult kamera for å dokumentere hva som foregår bak dørene hos et av Norges mest innklagede telemarketingselskaper.

Mange av klagene kommer fra oppringte kunder som sier de fortsetter å motta telefoner selv om de ber om å bli slettet fra callsenterets lister.

Lyver på telefon

Vår reporter er vitne til at en ansatt snakker med en kunde som ber om at callsenteret skal slutte å ringe. Kunden ønsker å bli slettet fra ringelistene, og kundebehandleren sier hun skal gjøre det.

Men etter at røret er lagt på, viser det seg at kunden ikke blir slettet.

– Men altså, tingen er da, at ikke bare hos oss, men over hele fjøla så sier folk nei nå er det siste gang. Men altså, folk glemmer, sier Undseth som har observerer situasjonen.

Hvor blir pengene av?

Da TV 2 hjelper deg senere kontaktet Undseth og ba om et intervju, nektet han å stille. Heller ikke da vi reiste til selskapets adresse i et siste forsøk på å få svar, får vi til et TV-intervju.

Sier de har sendt 1,7 millioner kroner

TV 2 hjelper deg får senere flere e-poster av Ronny Undseth der han blant annet skriver at det er sendt 1,7 millioner kroner til Den dominikanske republikk. Han skriver også at det ikke er han som har ansvar for foreningene.

Kommer med enda en trussel

Til tross for at Undseth ikke ønsker å stille til intervju mens vi er i Gjøvik, kommer han ut fra kontoret sitt og truer reporteren igjen.

– Jeg håper jeg ikke treffer deg alene på gata, for å være helt ærlig, en vakker kveldsnatt, for da ligger du tynt an.

– Hva skjer da?

– Nei, det får du finne ut av, svarer Undseth.

TV 2 hjelper deg sendes torsdager klokken 20:30.