Øyenvitne: – Gjerningsmann hadde politivest på seg

GØTEBORG / OSLO (TV 2): To personer ble skutt og drept på en bar i Gøteborg onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenfor baren er det fortsatt blodspor på bakken som vitner om den voldsomme dramatikken som har utspilt seg i natt. På åstedet er det torsdag formiddag lagt ned en mengde blomster og tente lys, og flere mennesker har samlet seg i sorgen over de drepte og skadde.

Minst to personer ble drept, og mellom ti og 15 personer ble skadet da to menn gikk inn i en bar på et torg i Hissingen i Gøteborg og avfyrte en rekke skudd.

Ifølge den svenske avisen GT er en av de drepte en 20 år gammel mann som var på baren for å se sluttspillet i Champions League og spise sammen med en kompis. Moren hans forteller til avisen at kompisen gikk på toalettet sekunder før skytingen startet. 

– Alle kjente ham som en kjempehyggelig gutt. Han er veldig hjelpsom, og har aldri hatt noen problemer, sier moren til avisen. 

Hadde politivest

Et øyenvitne GT og Expressen har snakket med forteller at en av gjerningsmennene hadde på seg en gul politivest da han løp inn i baren med automatvåpen. Begge skal ha hatt masker med hodeskaller på seg.

– Det er informasjon vi overhodet ikke kan kommentere. Vi kan ikke gå inn på det av etterforskningsmessige hensyn, sier pressetalsmann for politiet, Björn Blixter til GT.

Ifølge avisens kilder i politiet var en av de to som ble drept i natt en bekjent av en av de drepte i trippeldrapet i Uddevalla 7. mars. 

FLERE DREPT: Flere personer ble drept i skyteepisoden. Ifølge politiet kan antall drepte komme til å stige. FOTO: Anders Ylander/Expressen
FLERE DREPT: Flere personer ble drept i skyteepisoden. Ifølge politiet kan antall drepte komme til å stige. FOTO: Anders Ylander/Expressen

Livstruende skadet

Én person er livstruende skadet og to personer er alvorlig skadet, forteller en talsmann for politiet i Gøteborg på en pressekonferanse torsdag formiddag.

– Det er en alvorlig episode utført på en hensynsløs måte, helt uten følelser for medmennesker, sier pressetalsmann for politiet Björ Blixter.

SORG: Flere har lagt ned blomster og tent lys på stedet hvor skytingen skjedde. (FOTO Goran Jorganovich, TV 2)
SORG: Flere har lagt ned blomster og tent lys på stedet hvor skytingen skjedde. (FOTO Goran Jorganovich, TV 2)

De skadde er lagt inn på to forskjellige sykehus. Ifølge Aftonbladet har det samlet seg flere mennesker utenfor begge sykehusene og stemningen skal være amper.

Aftonbladets journalist forteller at det er snakk om et hundretalls personer og 20 til 30 politibetjenter som har samlet seg utenfor det ene sykehuset. 

– Skjøt med automatvåpen

Politiet ble varslet om hendelsen onsdag kveld klokken 22.23, og svensk politi tror det kan være relatert til det ulovlige hasjmarkedet i landet. Dermed tror de at det kan være et gjengoppgjør. 

Ifølge øyenvitner kom to personer inn i baren og begynte å skyte med automatvåpen. 

– Det kom inn to personer med Kalasjnikover og begynte å skyte, forteller et øyenvitne til avisa Aftonbladet.

Et annet vitne sier til Expressen at fire personer sprang ut til en bil i nærheten etter skytingen. I bilen satt en person, som ble truet med en stor kniv, ifølge vitnet.

SJOKKERT: Nabo Johan Grönlund forteller til TV 2 at åstedet er et møtested for de som bor i området. Foto: Goran Jorganovich / TV 2
SJOKKERT: Nabo Johan Grönlund forteller til TV 2 at åstedet er et møtested for de som bor i området. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Sjokkerte naboer

Naboer TV 2 har vært i kontakt med forteller at området har vært plaget av gjengproblemer og narkotikasalg, men at det samtidig er et fredelig og hyggelig nabolag.

Skytedramaet sjokkerer uansett naboene, da det også befant seg sivile personer på baren, der det på gjerningstidspunktet ble vist en fotballkamp.

– Jeg ble sjokkert da jeg fant ut av dette i dag tidlig, dette er et sted hvor vi som bor her treffes for å ta en øl eller spise en pizza, forteller Johan Grönlund til TV 2.

Han forteller om et hyggelig nabolag hvor det bor alle slags mennesker.

Politiet fører nå en intens jakt på gjerningspersonene, og det er funnet en bil i brann et stykke unna, men det er foreløpig ikke sikkert at denne har noen sammenheng med skytedramaet.

Antall drepte kan stige

Svensk politi bekrefter at det er snakk om to menn i alderen 20 til 25 år som er drept.

Pressefolk på stedet kunne natt til torsdag se en person som fortsatt lå ved inngangen til baren, dekket av et teppe. Etter hvert bekreftet politiet at flere var blitt drept.

– Flere personer har dødd på stedet av skuddskader, sier politiets talsperson Ulla Brehm.

Hun kan ikke si hvor mange som er døde, men politiet forventer at antall drepte kan komme til å stige.

Jakter gjerningsmenn

Politiet jakter nå på gjerningsmennene, og har en formening om hvem som kan ha stått bak skytingen. 

– Vi jobber med å finne gjerningsmennene. Dette er alvorlig kriminalitet, og vi har en anelse om hva som kan ligge bak. At det er kriminelle som er involvert er det liten tvil om, forklarer Brehm til Expressen.

NTB/TV 2