Det handler om å varsle ulykker å få hjelp så raskt som mulig når EU nå vil gjøre det påbudt at bilen selv kan tilkalle hjelp, hvis fører eller passasjerer ikke klarer det.
Det handler om å varsle ulykker å få hjelp så raskt som mulig når EU nå vil gjøre det påbudt at bilen selv kan tilkalle hjelp, hvis fører eller passasjerer ikke klarer det.

Snart blir det påbudt at bilen kan tilkalle hjelp

Ny EU-regel fra 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste årene har bilprodusentene lansert en rekke teknologiske løsninger som skal gjøre bilkjøringen sikrere.

Filskiftvarsler som sier fra hvis du krysser sperrelinjer, sensorer som overvåker dødvinkelen og nødbrems som trår inn hvis det dukker opp hindringer foran bilen - dette er bare noen av hjelpemidlene. De debuterte i de aller dyreste bilene, nå blir dette mer og mer vanlig også i rimeligere alternativer.

Allerede tilgjengelig

Alt dette skal forhindre ulykker. Men hva hvis ulykken likevel inntreffer? Jo, da har flere biler innebygget kommunikasjonsutstyr som skal varsle nødetatene.

Også her har flere bilprodusenter kommet langt. Denne teknologien er allerede tilgjengelig, og fra 2018 skal det være påbudt i samtlige nybiler, solgt i vår del av verden.

Hans Olav har bygget en helt unik bil - se den her:

Fra mars 2018

Denne saken har lenge vært under behandling i EU, og en EU-komite har nå kommet til at dette bør være lovpålagt utstyr i nye biler. Formelt skal vedtaket gjøres i EU-parlamentet i april.

EUs medlemsland har fått i oppdrag å sørge for at de har nødvendig teknologi til å kunne motta og behandle automatiske nødanrop innen oktober 2017. Så skal selve påbudet innføres på alle biler solgt fra mars 2018.

Bilene snakker sammen

Da er det nok også grunn til å regne med at Norge følger med "på lasset" og at dette påbudet også vil gjelde biler solgt her hjemme.

Teknologien finnes som nevnt allerede hos flere merker, og er på mange måter en naturlig forlengelse av muligheter som kommer av utstyr som de siste årene har blitt mer og mer vanlig. Internett-oppkobling og GPS-lokalisering er blant dem.

Det skjer også en rivende utvikling på kommunikasjon direkte mellom bilene, slik at en kan unngå farlige situasjoner som sjåførene ikke er oppmerksomme på.

Pass opp – denne biter fra seg!