Ap støtter mistillitsforslag mot Anders Anundsen

– Kan ikke ha tillit til justisministeren, sier Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok onsdag å stemme for et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen (Frp) i forbindelse med hans håndtering av asylbarnsaken. 

– Vi har konkludert med at Arbeiderpartiet ikke kan ha tillit til justisministeren, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Brudd på opplysningsplikten

Gahr Støre nevner to hovedårsaker til at Ap støtter opp om mistillitsforslaget mot Anundsen.

– Det ene er at vi opplever og har fått dokumentert at justisministeren har gitt feil informasjon fra Stortingets talerstol. Han har beskrevet en politikkendring som vi nå vet ikke har funnet sted. I tillegg har han gitt feilaktig informasjon til Stortinget, det har også tiden etter trontaledebatten her i høst vist. I sum er det et brudd på opplysningsplikten overfor Stortinget, sier Ap-lederen.

KrF utsetter konklusjon

Ifølge Dagsavisen er det første gang på 32 år at Arbeiderpartiet er med på å fremme et mistillitsforslag.

– Når vi har gått gjennom saken har vi funnet en statsråd som har feilinformert Stortinget flere ganger. Vi har funnet en statsråd som med vilje har holdt tilbake informasjon fra Stortinget, sier medlem i Kontroll- og konstitusjonskomiteen for Arbeiderpartiet, Jette Christensen.

Også regjeringens to samarbeidspartier, Venstre og KrF, satt onsdag ettermiddag i gruppemøter på Stortinget. Det er ventet at de enten vil vedta å stemme nei til mistillitsforslaget eller utsette spørsmålet.

Kilder i KrF bekrefter nå til TV 2 at de ikke vil konkludere i kveld. De sier samtidig at Aps avgjørelse illustrerer alvorlighetsgraden i saken.

De rødgrønne er samstemt

Det var SV som først krevde at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité må fremme mistillitsforslag mot justisministeren. Bård Vegard Solhjell hevder statsråden har gitt en framstilling av asylbarn-saken overfor Stortinget som ikke stemmer med virkeligheten.

– Jeg er ikke i tvil om at han har gjort alvorlige feil. Det er gitt uriktig og villedende informasjon, sa Solhjell da innstillingen ble levert.

Også Senterpartiet støtter forslaget fra SV. 

(TV 2/©NTB)