SPIONERER FOR PUTIN: En pent kledt mann som ifølge svensk sikkerhetspoliti er russisk spion, var i fjor sommer til stede under politikeruken i Almedalen. Bildet er tatt av svensk kontraspionasje. Foto: Säkerhetspolisen/TT Nyhetsbyrån
SPIONERER FOR PUTIN: En pent kledt mann som ifølge svensk sikkerhetspoliti er russisk spion, var i fjor sommer til stede under politikeruken i Almedalen. Bildet er tatt av svensk kontraspionasje. Foto: Säkerhetspolisen/TT Nyhetsbyrån

Säpo: Den russiske spionasjen mot Sverige er svært omfattende

Den dresskledte mannen på bildet er en russisk spion på oppdrag i Sverige.

Se nøye på bildet over. Ville du trodd at den pent kledte mannen som vandrer rundt i den svenske sommeridyllen er en spion? 

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sier i sin årsrapport for 2014 at Russland er den største etterretningstrusselen mot Sverige.

– Russlands spionasje i og mot Sverige er svært omfattende. Den har dessuten økt på grunn av Ukraina-krisen. På ulovlig vis, og under dekke av diplomatiske skinnoperasjoner, samler russiske etterretningsoffiserer inn informasjon om det svenske forsvaret, politikk, økonomi, teknikk, vitenskap og politiske flyktninger, heter det i rapporten som ble offentliggjort onsdag.

Under en pressekonferanse sa sjefanalytiker Wilhelm Unge ifølge nyhetsbyrået TT at hver tredje russiske diplomat er spion:

– De ser ikke ut som man tror. Det er ikke frakk, hatt og bart. De er velutdannede, yngre enn spionene var under Sovjet-tiden. De er sosialt kompetente og har et utstrakt nettverk, sa Unge og viste et bilde som svensk kontraspionasje tok av en russisk spion i fjor sommer under politikeruken i Almedalen.

Sjefanalytikeren sier ifølge Svenska Dagbladet at spionene nesten er tilbake på KGB-nivå, og at svensk territorium krenkes daglig.

Stoppet hemmelige kjøp

Ett eksempel på den russiske spionasjen er den militære etterretningstjenesten GRU, som er en del av den russiske krigsmakten. GRU forsøker å kjøpe utrustning som er hemmelig eller underlagt embargo for å heve det tekniske nivået i den russiske krigsmakten, ifølge Säpo, som sier de har stanset flere forsøk på russisk oppkjøp av «eksportlisensbelagte produkter».

GRU forsøker også å verve agenter og begår datainnbrudd, og «interesserer seg for militær- og politipersonell samt personell som er stasjonert i utlandet»

Etterretningseksperten Wilhelm Agrell mener at Sverige igjen befinner seg i den kalde krigen.

– Aktivitetetene har økt og ligner det Sovjet drev på med under den kalde krigen, sier Agrell ifølge Dagens Nyheter.