POLITIET BEKLAGER: Maren Rebekke Otterlei (bildet) ble feilaktig holdt ansvarlig for ulykken der hun selv omkom. FOTO: TV 2/Privat
POLITIET BEKLAGER: Maren Rebekke Otterlei (bildet) ble feilaktig holdt ansvarlig for ulykken der hun selv omkom. FOTO: TV 2/Privat

Politiet ga Maren (49) skylden for sin egen dødsulykke – nå beklager de

Maren Rebakka Otterlei døde etter en frontkollisjon i august 2013. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ÅLESUND (TV 2): Politiet i Ålesund beklager nå tabben som førte til at Maren Rebekka Otterlei (49) fikk skylden for sin egen dødsulykke i frontkollisjonen i Brusdal 27. august 2013.

– Vi beklager utfallet saken har fått, sa politimester Ingar Bøen til TV 2 på en pressebrief på politihuset i Ålesund. Det er første gang politiet vil kommentere saken overfor TV 2 etter at etterforskningsskandalen ble kjent i juli i fjor.

TV 2 har i flere reportasjer dokumentert polititabbene som førte til at småbarnsmoren Maren Rebekka Otterlei feilaktig fikk skylden for ulykken der hun selv ble drept. Otterleis sønn og en venninne ble lettere skadd. Bilføreren i den andre bilen ble alvorlig, men ikke livstruende skadet.

Politimester Bøen bekrefter at en fatal feilvurdering på ulykkesstedet førte til at etterforskningen kom galt ut helt fra starten.

Baserte seg på øyenvitner

Politiet på åstedet la all sin lit til vitneutsagn fra to øyenvitner. Begge var sterkt preget av hendelsen og hadde rotet med fargene på de to bilene. Dermed bygde de hele etterforskningen på feil premisser.

– Teknikeren som var på stedet fikk ikke vitneobservasjonene til å stemme med sine egne vurderinger. Men han tilla vitneobservasjonene større autoritet enn sin egen vurdering, sier Bøen

– Og det preget hele saken videre?

– Det har farget saken hele tiden.

Politiet konkluderte feil både på hvilken kjøreretning bilene hadde og hvem som hadde kommet over i motsatt kjørefelt og forårsaket dødsulykken.

Heller ikke de tekniske undersøkelsene fikk alarmklokkene til å ringe. Både vegvesenets ulykkesgruppe og krimteknikeren beskrev et hendelsesforløp som andre ulykkeseksperter mener er teknisk umulig.

Venner krevde saken gjenopptatt

Det var venner av de avdøde som forsto at politiets konklusjonen ikke stemte og krevde saken gjenopptatt. I følge de etterlatte ble de møtt med kjeft fra politiet og fikk beskjed om å ikke blande seg inn.

– Vi har forbedringspunkt opp mot de pårørende, innrømmer Bøen.

Fordi feil fører fikk skylden førte det til at det ikke ble tatt blodprøve av føreren som egentlig forårsaket kollisjonen. Mannen er tidligere dømt for rusmisbruk.Han har også innrømmet overfor TV 2 at han jevnlig bruker sterke medikamenter på grunn av kronisk sykdom. Et vitne som så han like før kjøreturen mente mannen i 50-årene virket ruset før kjøreturen.

Nekter å utlevere prøver

Mannen har i ettertid nektet å utlevere prøver som ble tatt på sykehuset etter ulykken. Statsadvokaten mener de ikke har nok bevis til å felle han i retten og har henlagt saken mot han.

– Kan polititabben ha ført til at en bilfører som har tatt liv nå kjører rundt i trafikken?

– Jeg vil sterkt advare mot å spekulere i det. Det er per i dag ingenting som tilsier at en mann verken har kjørt med promille eller andre lovbrudd. Da forholder vi oss til det og han er per definisjon frikjent.

– Men hvordan kan noen komme over i motsatt kjørefelt og drepe en person uten at det får følger?

– Strafferettslig er saken henlagt for hans vedkommende. Han er frikjent og det må vi forholde oss til, sier politimester Bøen.

Ikke straffbar tjenesteforsømmelse

De etterlatte klaget politiet inn for Spesialenheten. I januar i år konkluderte de med at ingen av polititjenestemennene hadde gjort seg skyldig i straffbar tjenesteforsømmelse.

Politimesteren innrømmer likevel at de har satt i verk tiltak for å heve kvaliteten på etterforskningen.

– Vi kunne hatt en bedre konklusjon på åstedet, det er det primære. Og så har vi lært at vi skal ha en «second opinion» på konklusjonene vi gjør i vanskelige saker.

De pårørende har engasjert advokat Mette Yvonne Larsen og går nå til sivilt søksmål mot mannen som forårsaket ulykken. Saken er ennå ikke berammet i rettsapparatet.