Slik var den dramatiske gisselaksjonen i Tunisa

Sju turister ble skutt og drept, og over 40 personer ble holdt som gisler på et populært museum i Tunis onsdag ettermiddag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siste: Angrepet og gisselaksjonen i Tunisias hovedstad Tunis skal være over, og to væpnede personer er drept av sikkerhetsstyrkene, melder statlig TV.

Statsministeren i Tunisia sier minst 19 mennesker ble drept, blant disse skal 17 være turister.

Tre menn i militærklær stormet onsdag et populært museum i Tunisias hovedstad Tunis. En talsmann for innenriksministeren i landet bekrefter at åtte personer drept, sju av dem er utlendinger.

Det er uklart hvilken nasjonalitet de sju har, men ifølge BBC er flere av turistene europeiske. 

Få med deg siste nytt fra Tunisia i direktesendingen øverst i artikkelen. 

Det norske utenriksdepartementet (UD) jobber med å få oversikt over situasjonen. 

– Vi sjekker med reisebyrå og turoperatører, og samarbeider med ambassaden i Alger. Foreløpig er vi ikke kjent med at det er nordmenn involvert, sier Rune Bjåstad, kommunikasjonsrådgiver i UD til TV 2. 

Gisler

En talsmann for innenriksdepartementet sier det befinner seg to gisseltakere væpnet med kalasjnikover inne i Nasjonalmuseet Bardo. De skal ha tatt flere turister som gisler. Ifølge en lokal radiostasjon er rundt 40 personer tatt som gisler. Mosaique rapporterer at gislene er fra Storbritannia, Italia, Frankrike og Spania.

Minst seks personer er såret i angrepet, sier talsmannen, som omtaler angrepet som en terrorhandling. Polens innenriksminister opplyser ifølge nyhetsbyrået AP at tre av de skadde er polske statsborgere. 

Angrepet på Bardo museumet gjorde at det tunisiske parlamentet, som ligger like ved, ble evakuert. Nasjonalforsamlingen diskuterte anti-terrorlovgivning da angrepet fant sted, ifølge BBC.

Nordmenn i Tunisia

Flere nordmenn oppholder seg for tiden i Tunisia. 

– Reiseoperatøren Detur har 142 gjester som befinner seg i Tunisia nå, forteller pressekontakt Svein Erik Søgård til TV 2.

De norske charterturistene befinner seg lenger syd i Tunisia, men Søgård forteller at situasjonen er uoversiktlig. 

Tunisiske sikkerhetsstyrker er på plass ved det kjente Bardo museumet i Tunis. Foto: Afp
Tunisiske sikkerhetsstyrker er på plass ved det kjente Bardo museumet i Tunis. Foto: Afp

– Vi prøver å få oversikt over situasjonen, og har løpende kontakt med UD.

Det er uklart hvem gjerningsmennene er. Tunisia har slitt med islamske ekstremister de siste årene, inkludert personer med forgreininger til terrororganisasjonen Islamsk Stat. 

Angrepet er det første på et turistmål i landet på mange år. 

(TV 2/NTB)