HEFTIG RUSSEFEIRING: President for Drammens-russen Julie Amundsen har ikke tenkt å endre på det som kanskje er landets heftigste alko-knute til russelua. Foto: Scanpix/Privat
HEFTIG RUSSEFEIRING: President for Drammens-russen Julie Amundsen har ikke tenkt å endre på det som kanskje er landets heftigste alko-knute til russelua. Foto: Scanpix/Privat

Russ 2015: Er dette Norges drøyeste alko-knuteregel?

For å få en ølkork i lua i Drammen må russen drikke en kasse øl på ti timer. – Vi ønsker å la russen få lov til å være russ, sier russepresidenten i byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere steder i landet har russen denne uken bestemt seg for å droppe de omstridte øl- og vinknutene. For å få en ølkork i russelua må man drikke en kasse øl på 24 timer, og for en vinkork i lua må man drikke en flaske vin på 15-20 minutter. 

Men for russen i Drammen gjelder ikke disse reglene. Her må nemlig russen drikke 24 flasker med øl på ti timer for en kork i lua. 

– Dette er tradisjonelle knuter som har stått i lang tid, og vi ser ingen grunn til å fjerne disse knutene. Om russen ønsker, skal de få lov til å gjøre dette av fri vilje, sier russepresident i Drammen, Julie Amundsen, til TV 2.

Kan havne i koma

Arild Opheim, seksjonsleder FoU, avdeling for rusmedisin ved Haukeland universitetssjukehus, synes det er gledelig at russen flere steder i landet har bestemt seg for å kutte øl- og vinkorken. Men han er bekymret for Drammens-russen.

– De trenger ikke ha tømt kassen før de er i koma. Det er kanskje varmt i været, pilsen er kald, og de har det moro - uten å tenke på hvor mye de faktisk drikker, sier Opheim.

Han mener bare de aller færreste vil klare å drikke 24 øl (0,33 l) på ti timer. Med et slikt inntak vil en russejente på 60 kg være svært beruset allerede etter 4-5 timer.

– De fleste vil bli kvalm og kaste opp. Faren er at man blir så hurtig beruset at man blir bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan lammes, og i verste fall slutter man å puste, sier Opheim.

Dødelig promille

Ifølge en beregning på promillekalkulator vil en russejente på 60 kilo etter ølkorken i Drammen ha en promille på mellom 5,9 og 6,5.

– Sjansen for å overleve med en slik promille er liten, sier Opheim.

Man kan ikke stole fullt og helt på beregningene kalkulatoren gjør, for det er flere faktorer som spiller inn. Blant annet hvor mye mat vedkommende har spist, hvor mye personen har sovet og fått i seg av væske. Det handler også om hvor mye alkohol vedkommende er vant til å drikke fra før.

– De færreste på russens alder har utviklet en slik alkoholtoleranse. Og vi skal huske på at russen til tider lever ukonvensjonelt i russetiden, med lite søvn og uregelmessig matinntak. De blir ekstra sårbare, sier Opheim.

– Ingen presses

Russepresident Julie Amundsen tror det bare er et fåtall av russen i byen som vil forsøke å ta disse knutene. 

– Ingen presses under noen omstendigheter til å utføre disse knutene, sier hun til TV 2. 

Drammens-russen har mulighet til å få en ølboks i lua også. Det betyr en kasse øl, eller rusbrus, på 18 timer, noe som fortsatt er kortere tid enn den tradisjonelle ølkorken på ett døgn.

En flaske vin på 12 minutter

Vinkorken i Drammen er også på kortere tid enn hva som er vanlig andre steder i landet. En flaske vin må drikkes på 12 minutter for å få lov til å feste en vinkork i luen.

Promillekalkulatoren tillater ikke beregning på under en time. En beregning på en flaske vin på en time for en kvinne på 60 kilo gir en promille på mellom 1,36 og 1,42.

– En promille på 1,4 gjør deg til et lett bytte. For det er så mye mer enn bare alkoholen. Det er ulykker, slåssing og overgrep som skjer, sier Opheim.

– Det har ikke vært noe problemer forårsaket av disse knutene tidligere,
og vår beslutning er at vi ønsker å la russen få lov å være russ, sier russepresidenten i Drammen.