Teodor (23) vil bli Norges yngste på Mount Everest

I fjor måtte Teodor Glomnes Johansen (23) avbryte ekspedisjonen på grunn av et snøskred som tok livet av 16 mennesker. I år gjør han et nytt forsøk på å bestige verdens høyeste fjell.

Da han fylte 20 år ble han verdens yngste til å krysse Antarktis. Han er også Skandinavias yngste til å bestige Mt. Manaslu i Himalaya (8163 m.o.h.). Alt startet med en plakat ved Sognsvann.

– Jeg var på joggetur rundt Sognsvann i Oslo da jeg helt tilfeldig kom over en plakat. Det skulle være et informasjonsmøte om ekspedisjoner til Sydpolen, og møtet startet om to timer, så da løp jeg nedover til Aker Brygge og fikk treffe erfarne polfarere, forteller Teodor Glomnes Johansen.

SYDPOLEN: Teodor er verdens yngste som har krysset Antarktis. Foto: Privat.
SYDPOLEN: Teodor er verdens yngste som har krysset Antarktis. Foto: Privat.

Lever et A4-liv

MOUNT MANASLU: Mount Manaslu i Nepal er verdens åtteste høyeste fjell (8163 m.o.h.). Foto: Privat.
MOUNT MANASLU: Mount Manaslu i Nepal er verdens åtteste høyeste fjell (8163 m.o.h.). Foto: Privat.

Til vanlig lever Teodor et A4-liv som forsikringsrådgiver i Oslo. Det var ingenting i oppveksten som tilsa at han skulle ut på ekstreme ekspedisjoner allerede som 20-åring.

– Jeg har vokst opp i byen, så søndagsturene med familien er nok det nærmeste jeg kom ekspedisjon i barndommen, sier Teodor.

Se bilder fra Teodors tidligere ekspedisjoner og få oppdateringer fra ekspedisjonen på Mount Everest på Facebook-gruppa "The Lost Penguin - expeditions".

– Har noe uoppgjort med Mount Everest

Opprinnelig skulle Teodor bestige Mount Everest (8848 moh.) allerede i fjor, men måtte avlyse turen på grunn av et voldsomt snøskred som tok livet av 16 klatrere.

– Sherpaen min og jeg hadde tatt turen til det mindre kjente nabofjellet Lobuche (6119 moh.) for å ta høydetilvenningen der, slik at vi kunne bruke minst mulig tid i det farlige Khumbu-brefallet. Vi så stor helikoptertrafikk rundt Mount Everest, og da vi kom ned til landsbyen hørte vi om skredet. Etter grundig vurdering ble vi enige om å utsette turen til i år.

Teodor hadde trent i ett og et halvt år før første forsøk og føler nå at han har en høne å plukke med verdens høyeste fjell.

– Jeg føler at jeg har noe uoppgjort med Mount Everest. Jeg fikk ikke vist hva jeg er god for, sier han. 

Snur i tide

Mount Everest har en dødsrate på 3,2 prosent og mye kan gå galt på en slik ekspedisjon. Teodor er klar over risikoen, men er godt forberedt. 

HAR FORSTÅELSE: Kjæresten Celine Marie Wiik (22) støtter kjærestens drømmer. Her er de sammen på Norges nasjonalfjell, Stetind. Foto: Privat.
HAR FORSTÅELSE: Kjæresten Celine Marie Wiik (22) støtter kjærestens drømmer. Her er de sammen på Norges nasjonalfjell, Stetind. Foto: Privat.

– Det er alltid en viss usikkerhet knyttet til slike ekspedisjoner. Litt frykt fører til at man tar de riktige forholdsreglene, men jeg får ikke full panikk på tur oppover fjellet der, forklarer han.

På tur opp verdens høyeste fjell blir man møtt av de som ikke klarte turen.

– Man møter lik på veien, og det er jo fælt, men samtidig har det en funksjon. Man blir minnet på å kjenne litt ekstra etter på hvor sliten man egentlig er. Man spør seg selv om man klarer dette. Som nordmann, så er man jo innprentet fra barndommen at man må snu i tide. Kjenner jeg at kroppen min ikke takler dette, så snur jeg, forteller han.

Nøye forberedt

Teodor reiser 29. mars og har satt av 70 dager til turen. For å ha de beste forutsetningene for å klare dette har Teodor forberedt turen i lang tid – både fysisk og mentalt. Han har også forberedt kjæresten og familien på det som skal skje.

– Å forberede de nærmeste før en slik ekspedisjon er ganske viktig. Da snøraset gikk i fjor tok det 10 timer før de fikk vite at jeg ikke var en av de omkomne, sier han.

– Hva sier kjæresten din om ekspedisjonene?

 Hun skjønner at det er nå jeg kan være såpass egoistisk og gjøre slike ekstreme ting. Jeg har ingen familie jeg skal forsørge nå. Den dagen jeg får barn kommer jeg til å slutte, og jeg kunne aldri gjort dette på heltid. Jeg er for glad i A4-livet mitt, avslutter han.