Bli med på  sol og månefest med professor Thorvaldsen i Tromsø

Gjennom et digitalt teleskop skal professoren følge solformørkelsen i Tromsø.  Det kan du også gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Steinar Thorvaldsen har tatt TV 2 med opp til det aller helligste, topp-rommet på Planetariet ved Universitetet i Tromsø.

– Her er det ikke mange som har vært, forteller 62-åringen. Der oppe har han nemlig et redskap som raskt kan bringe han videre, og langt ut i verdensrommet.

– Her har vi et digitalisert teleskop som til og med kan styres med fjernkontroll.

Følg solformørkelsen direkte i vårt livesenter

Følger himmelspillet gjennom teleskop

Mandag tok han bilder av sola i samme posisjon som den vil være når den fredag formiddag dekkes av månen på himmelen over Tromsø.

Akkurat som beregnet av babylonske astronomer,  som lenge før vår tidsregning, fant ut av jorda, sola og månens forhold til hverandre.

– Formelen i dag kjenner vi jo, og den tar ca fem sider i ei trykt bok med alle korreksjonsleddene da. Det er bragder i vår historie det der, slår han fast.

Fredag blir en festdag for professor Thorvaldsen, men ikke på nivå med total-formørkelsen han opplevde i Ungarn i 1999, og i Kina ti år senere.

Dit reiste han for å få oppleve fenomenet som har grepet så mange, og som i kraft av sine sjeldenhet er en stor attraksjon og opplevelse.

Solformørkelse på Stiklestad i 1030

For det å oppleve noe slikt gjør inntrykk, som det plutselige mørke som er beskrevet i saga-kildringene fra Stiklestad-slaget i 1030, gjorde inntrykk og skremte hærmennene som kjempet mot hverandre i det for Norge historiske slaget.

– Der står det at det ble mørkt som natten før slaget var ferdig. Så startet man å regne litt på dette. Da fant man faktisk, tro det eller ei, en solformørkelse akkurat tvers over Stiklestad-området, forteller professoren.

Og gjennom professor Thorvaldsens digitale teleskop kan du på TV 2 følge solformørkelsen over Tromsø fredag. 

Bildene fra Planetariet vil bli strømmet, og vist på TV2.no og TV 2 Nyhetskanalen.

Kjempegunstig i 2133

Men om teknikken skulle svikte, eller formørkelsen skulle den forsvinne bak et tungt skydekke, er det ingen grunn til å fortvile. Det er mye mer på gang, skal vi tro den oppstemte professoren.

– Spesielt i Nord-Norge får vi en kjempegunstig formørkelse i 2133, sier han med et bredt smil.